Categorieƫn
Persoonlijk

Afval opgehaald door kunstmatige intelligentie

In Nederland produceren we jaarlijks bijna 490 kilo afval per persoon. Ruim de helft daarvan leveren we gescheiden in. Papier en glas staan aan kop: daarvan brengen we ongeveer 70 procent naar de papierbak of glasbak[1]. Dat moet worden opgehaald door zo’n 240 afval inzamelende bedrijven[2]. Tot nu kennen we ongetwijfeld de mannen en vrouwen op of achter zo’n vuilniswagen die onze rommel ophalen. We zien al de nodige innovaties. De containers worden al door grote armen opgetild en geleegd. We kunnen al via onze smartphone zien wanneer de container aan de straat moet. Alleen zou het kunnen dat we straks een soort Tesla-vuilniswagen krijgen? Sommige werkzaamheden zullen robots en slimme machines overnemen. Denk ook aan het apparaat wat de asperges kan steken voor je.

Afval ophalen straks automatisch

We zien en horen ook dat kunstmatige intelligentie zelf kan leren en op die manier steeds meer taken van ons kan overnemen. In sommige branches is deze combinatie nu al een enorme aanwinst. Zou straks het afval automatisch worden opgehaald? Het is nog niet even wachten voor het zover is. Hoewel er wel serieuze ontwikkelingen gaande zijn. Zo kwam vorig jaar de samenwerking tussen Volvo en de Zweedse afvalverwerker Renova in het nieuws. Deze twee bedrijven zijn een pilot begonnen. Samen onderzoeken zij of ze de vuilniswagen zelf kunnen laten rijden. Nu nog met als doel tijdswinst te realiseren voor de meerijdende chauffeur. De potentie is natuurlijk veel groter. In onderstaande video kan je een demonstratie van deze pilot zien. Best goed gelukt denk ik zo.

Er moet nog wel veel gebeuren voor wij deze automatische vuilniswagen door onze straat zien rijden. Toch vind ik het gaaf en inspirerend om te zien dat technologie steeds vaker relevante en waardevolle oplossingen kan bieden. Wie had dat toch gedacht dat we dit soort testen Ć¼berhaupt ooit konden doen. De volgende stap is wat ik betreft dat je op je smartphone kunt zien dat je container geleegd is. Nog mooier als die container ook zelf naar de straat gaat en weer terug, net als die automatische grasmaaier.

Prullenbakken worden ook steeds intelligenter

Zowel Vodafone[3] als KPN[4] zijn met IoT[5] en afval bezig. In onderstaande video kan je zien hoe technologie prullenbakken in slimme apparaten veranderd.

Benieuwd naar andere inspirende technologie-visies?