Categorieën
Persoonlijk

Kunstmatige intelligentie wat is dat nou precies

​We leven in een door technologie verbonden wereld. Elke digitale interactie – van telefoongesprekken tot aan online winkelen – voegt een schepje toe aan de eindeloze zee aan gegevens. En met de komst van IoT[1] en kunstmatige intelligentie genereren zelfs auto’s en koelkasten op eigen houtje gegevens.​ Met al deze data kan je verkoop en marketing stimuleren. Hoewel de nieuwe privacywet daar vanaf mei ongetwijfeld iets van gaat vinden. Je kan directe en gepersonaliseerde service leveren aan je klanten. Door deze eindeloze zee aan data te veranderen in heldere overzichten zodat je ze kan begrijpen heb je technologie als deze nodig.

Voorbeeld van kunstmatige intelligentie

Hieronder een video die een inspirerend beeld geeft. Zo krijg je een idee van AI voor jouw kan betekenen.

Saqib is een van de ontwikkelaars van Microsoft. Hij woont in Londen. Op 7-jarige leeftijd is zijn gezichtsvermogen kwijtgeraakt. Hij heeft inspiratie gevonden in de informatica en helpt mee aan de opbouw van Seeing AI[2]. Gaaf om te zien dat kunstmatige intelligentie mensen met een visuele beperking of blinden helpt te begrijpen wat er gebeurd en wie en wat er om hen heen is.

Wat is kunstmatige intelligentie precies?

Kunstmatige intelligentie is technologie die reageert op data of impulsen, bijvoorbeeld in de omgeving. En op basis daarvan kunnen zij beslissingen nemen of taken uitvoeren. Het gaat bij deze vorm van intelligentie dus niet om heel veel rekenkracht, maar om de mogelijkheid zelfstandig te leren en beslissingen te nemen.

Deze technologie is zich echter niet bewust van de taken die worden uitgevoerd. Deze technologie volgt algoritmes en herkenning van patronen. Door te leren van de eigen fouten, leveren ze steeds een beter resultaat. Je spreekt dan ook wel van Machine Learning. Denk aan de slimme thermometer thuis. Die leert ook continu. Er zijn ook robots die bijvoorbeeld gezichtsuitdrukking en intonatie kunnen lezen. Hierdoor zouden krachtige hulpmiddelen kunnen ontstaan. De zorg zou enorm gebaad kunnen zijn bij deze vorm van intelligentie. Kortom ideaal om er samen wat moois mee te doen[3].

Benieuwd naar andere inspirende technologie-visies?

Referenties

[1] Microsoft (2017). Microsoft Explanimators: Internet of Things
[2] Microsoft (2016). Microsoft Cognitive Services: Introducing the Seeing AI app
[3] Microsoft (2017). Microsoft Explanimators: Artificial Intelligence