Categorieën
Persoonlijk

Aspergesteken gaan robots straks doen

Deze zomer kunnen we er weer van genieten, de asperges? Voor dat deze op je bord liggen gaat er een aardig proces aan vooraf. Onder andere aspergesteken is een vaak nog een handmatige klus. Er is een doorbraak voor de aspergesector. Een robot die het werk van het aspergesteken kan overnemen[1].

Deze robot heeft sensoren in de grond die kan meten waar de asperges zitten en welke lang genoeg zijn om vervolgens gestoken te worden. Extra voordeel is dat dat steken heel nauwkeurig gaat wat weer voor minder schade en meer opbrengsten zorgt.

Aspergesteken door robotisering overgenomen

Vooral het onder de grond kijken kan een doorbraak betekenen, zegt Eldert van Henten. Hij is hoogleraar Biosystems Engineering bij Wageningen Universiteit en Research en doet onderzoek naar robotisering in de landbouw.

“Er zijn de afgelopen tijd wel soortgelijke robots ontwikkeld, maar zover ik weet kunnen die niet de grond in kijken.” Van Henten houdt een slag om de arm omdat hij het systeem nog niet werkend heeft gezien.

De komst van deze machine leidt ertoe dat er per veertig hectare 60 tot 75 minder mensen nodig zijn. Het werk wordt overgenomen door de machine, die door twee mensen wordt bediend. Dat klinkt alsof er veel banen op de tocht staan, maar dat zou meevallen zegt de branche. Namelijk de aspergestekers zijn al bijna niet meer te vinden, niemand wil dit werk meer doen. Ideaal dat robotisering ook in deze branche voor een doorbraak kan zorgen.

aspergesteken,robots,kunstmatige intelligentie,robotisering,asperge
Aspergeteler Willem van Gerven (links) uit Oirschot haalt Roemenen naar zijn aspergevelden. Ze krijgen uitleg van de Poolse Lolantha Joszko (met pet). © BD/Juriaan Balke/Fotomeulenhof[2]

De aspergesector kampt met een tekort aan arbeidskrachten. Er zijn volgens Van Henten steeds minder mensen die het arbeidsintensieve werk willen doen. Volgens Van Henten kan deze ontwikkeling daarom “superbelangrijk” zijn. De ontwikkeling past in het straatje van slimme vuilniswagen, kunstmatige intelligentie en andere inspirerende aankondigingen.

In de afgelopen honderd jaar is het aantal mensen dat in de land- en tuinbouw werkt enorm afgenomen. Werkte rond 1900 nog zo’n 30 procent van de mensen in deze sector, dat is nu minder dan 3 procent. Er is dus een structurele oplossing nodig.

Investering terugverdient in drie seizoenen

De eerste machine moet voor het oogstseizoen van 2018 worden geleverd, zegt Cerescon, de robotmaker. Eén zo’n apparaat kost ongeveer een half miljoen euro, waarschijnlijk een flinke smak geld voor een boer. De robotmaker zegt dat de boer de investering in drie seizoenen kan terugverdienen. Dit omdat er betere asperges overblijven die de boer voor meer geld kan verkopen – aldus de robotmaker.

De potentie voor deze machine binnen de branche is groot. Alleen in Nederland is er al ruimte voor honderd machines. Voor heel Europa zou het om duizend exemplaren gaan. De robotmaker ziet ook voor andere branches mogelijkheden. Denk aan automatische oogstmachines en mogelijkheden voor de tomaten-, komkommer en aardbeien-telers.

Referenties

[1] NOS (2017). Het einde van de aspergestekers? Robot kan werk overnemen
[2] BD (2017). Roemenen jagen mee in Oirschot op het witte goud