Categorieën
Persoonlijk

Klinkende munten voor het bankwezen met blockchain

Blockchain kan veel sectoren of beroepen veranderen. Op het eerste gezicht zal het bankwezen zich opnieuw moeten uitvinden. Ook de notaris krijgt te maken met mogelijke verandering. Net als met alle andere veranderingen kan je krampachtig vast blijven houden aan wat je hebt en had zodat er een moment komt dat je overbodig bent geworden. Of kijken wat deze verandering voor kansen biedt. Want als je doet wat je deed, krijg je wat je had. Hoe kunnen we klinkende munten verdienen aan deze nieuwe technologie. De maand juli is blockchain-maand op mijn blog. In de eerste blog van deze reeks heb ik beschreven wat blockchain is.

Verandering voor het bankwezen

Niets blijft zoals het is. Dat is met heel veel zo. De beloftes en superlatieven vliegen je om de oren als het gaat om blockchain. Er zijn weinig nieuwe technologieën die zo veel aandacht en geld trekken uit de techwereld en het bankwezen als blockchain. Leuk om daarvan te leren en daar zelf ook wat aan te gaan verdienen.

In de basis is blockchain een technologie waarmee je een onveranderlijk openbaar onlineregister krijgt. Hierin kan je allerlei transacties bijhouden zonder de tussenkomst van een ander. Via wiskundige principes wordt automatisch gecontroleerd of een transactie geldig is of niet en legt deze vervolgens vast. De belofte van blockchain is dat veel meer zaken op die manier kunnen worden geregistreerd. Sterk punt is dat deze registers door iedereen te vertrouwen en door iedereen in te zien zijn. Transparantie neemt daarmee enorm toe.

Zorg dat je je bedrijf of dienst op tijd opnieuw aanpast en voorkom continuïteitsproblemen.

Nu nog verdienen bedrijven, waaronder bijvoorbeeld banken en notariskantoren, aan het bijhouden en controleren van deze registers. Deze bedrijven zullen zich opnieuw moeten uitvinden. Denk ook incassobureaus en deurwaarders die zichzelf opnieuw moeten uitvinden. Digitalisering gaat ook in die branche sneller dan gedacht. Dit erkent deurwaarderskantoor GGN die nu in zwaar weer verkeerd omdat ze zich niet snel hebben aangepast.

Klinkende munten voor ING dankzij blockchain

Een van de bedrijven die bezig is zichzelf opnieuw uit te vinden is bankreus ING. Zij werkt aan een experimentele blockchain toepassingen. Namelijk zo wordt onderzocht hoe zij internationale contracten kunnen bijhouden met deze technologie en voor het voeren van onderdelen voor de interne financiële administratie. Men is nog niet zover als ze hadden willen zijn. Het duurt allemaal langer omdat de technologie nog in de kinderschoenen staat zijn er nog weinig gedocumenteerde oplossingen voor problemen. Zo zou er een organisatie kunnen ontstaan die standaarden voor het gebruik van blockchain gaat vastleggen om zo integraties weer mogelijk te maken.

De eerste handelsfinanciering op basis van blockchain is overigens een feit. ING heeft samen met de Britse bank HSBC de eerste handelsfinanciering (als het ware een smart contract) afgesloten. Het gaat hier om de financiering van een lading sojabonen die van Argentinië naar Maleisië worden verscheept voor het Amerikaanse landbouw- en voederbedrijf Cargill. Met blockchain moeten dergelijke financieringen een stuk efficiënter worden en kunnen partijen straks zonder tussenkomst van banken toch klinkende munten verdienen.

Volgende week de laatste blog in de blockchain-serie over hoe je energie krijgt van deze technologie.