Categorieën
Persoonlijk

Bedrijven en gebruiker veranderen door innovatie

Of bedrijven nu willen of niet, innovatie in de IT is de toekomst. Dagelijks slaan we bruggen tussen oude en nieuwe werkwijzen, medewerking en weerstand en risico’s en nieuwe mogelijkheden rond innovatie bij bedrijven. Deze blog is geïnspireerd op een Forrester rapport van Liz Herbert, Christopher Andrews, Bill Seguin en Andrew Reese.

De toekomst van IT is eigenlijk in één woord te vangen: innovatie. Kijkend naar alle hard- en softwareplatformen, draait het steeds meer om kennis en kunde en steeds minder om de aankoop. De IT-wereld is daarmee stevig aan het veranderen. In een wereld waar het voorheen draaide om ‘zolang het maar werkt’, moeten bedrijven zichzelf gaan ontwikkelen en kennis bijspijkeren. Hier helpen wij bij.

Innovatie. Help?!

Ik merk dat de meeste bedrijven graag blijven doen wat ze al jaren doen. Iedereen kijkt naar wat anderen doen en kopieert dat. Strategisch vooruitkijken wat innovatie voor het bedrijf kan doen is lastig. Waar men vroeger vaak alleen om tafel zat met een IT-manager of een inkoper, is de business-kant vandaag veel belangrijker, technologie is minder relevant.

De innovatiereis is voor mensen die angstig zijn een hele onrustige. Deze angst wegnemen bij zowel de IT-afdeling als de directie is key, door bijvoorbeeld samen plannen te maken, oplossingen te vinden en vooruit te lopen op de markt.

Bewust worden van gewoontes

Je klanten bewust maken van de risico’s die ze nemen door alles op de vertrouwde manier te blijven doen. De weg van de minste weerstand is niet de weg naar de toekomst. Ook fabrikanten passen hun producten en oplossingen aan en moderniseren deze zodat deze minder afhankelijk worden van het model van een urenfabriek. Bedrijven betalen vaak te veel wanneer er groot wordt ingekocht. IT wordt daarmee een gebruiksgoed in plaats van een investeringsgoed. Net zoals bij het afnemen van stroom en water.

Innoveren is geen keuze voor bedrijven

Simpel gezegd: innoveren is een must. Microsoft past zijn hele businessmodel aan. Software voor bijvoorbeeld Office koop je niet meer op een cd zoals vroeger. Je betaalt voor de release van een online applicatie en vervolgens per gebruiker. Het bedrijf ontvangt elke maand een factuur voor het aantal gebruikers. Voor Microsoft is dat zichtbaar en daarmee dus ook schaalbaar.

Bij zwaardere applicaties als CRM vervalt maatwerk steeds meer. Een maatwerkoplossing updaten is duur. Hierdoor lopen bedrijven soms 5 tot 10 jaar achter met hun software. Daarbij kunnen ze geen gebruik maken van research en development die Microsoft uitvoert. Nu steeds meer klanten in de cloud werken, begint de technologie de klanten nu in te halen. Het is zaak om werkprocessen aan te passen aan de software in plaats van andersom. Wij zien daarin vaak kansen die bedrijven nog niet zagen.

Ondersteuning bij verandering

Vroeger gaf men bij de leverancier aan wanneer iets niet werkte en werd het opgelost. De klant doet daarmee geen eigen kennis op. Veel organisaties blijven doen wat ze altijd al deden, omdat dat altijd heeft gewerkt. Het is eerder nooit nodig geweest te investeren in kennisverrijking. Hetis nu relevanter om gebruikers te trainen en bedrijven in te laten zien dat training geen eenmalige transactie meer is maar een continu proces met veel profijt. Feitelijk wil je als klant nachtrust kopen. Het is voor de toekomstige dienstverlenende en adviserende rol van IT ook nodig om je te onderscheiden met uitstekende service.

Innoveren kun je leren

Waar IT eerder een achtergrondrol had, treedt dit nu steeds meer naar de voorgrond. De juiste technologie op de juiste manier gebruiken, zorgt voor effectief werken, kosten besparen en meer business genereren. Of onze klanten daar eerst niet in geloven of ons meteen met open armen ontvangen, verandert onze doelstelling daarin niet: op een vooruitstrevende manier kijken hoe we een onderneming het beste uit de verf kunnen laten komen op IT gebied. Waardering krijgen we ook steeds meer van onze klanten. We voegen waarde toe.

Als je klanten laat zien dat je samen innoveert en samen de ontdekkingsreis maakt om naar het verhogen van productiviteit te streven, dan haken ze graag aan.