Categorieën
Persoonlijk

Blockchain-maand: wat is het nou en zo meer

Wellicht gestimuleerd door de Bitcoin – het eerste tastbare voorbeeld van blockchain-technologie – groeide de hype rond gecodeerde, gedistribueerde grootboeken in de financiële sector. Wat is blockchain nou[1]? En wat kan je er mee? In deze eerste blog in deze serie een introductie. Hoe is het ontstaan en wat zou je er op hoofdlijnen mee kunnen doen. Daarom leek het mij leuk om deze hele maand in het teken van deze nieuwe technologie te laten staan. Kortom elke zaterdag in juli een blog over de mogelijkheden en welke nieuwe trends we zouden kunnen krijgen. Het maakt eigenlijk niet uit in welke sector je bedrijf zit, deze technologie kan je ongetwijfeld gaan helpen.

Ontstaan van blockchain

Een blockchain is een systeem dat gebruikt kan worden om gegevens vast te leggen. Dit kunnen bijvoorbeeld overschrijvingen zijn zoals die bij een bank mogelijk zijn. Het kunnen ook eigendomsaktes, afspraken, persoonlijke berichten of andere gegevens zijn. Het bijzondere aan de deze technologie is dat dit mogelijk is zonder een centrale autoriteit waardoor het vervalsen van de vastgelegde gegevens niet mogelijk is door één centraal punt te corrumperen. De bekendste implementatie van de blockchain is de Bitcoin.

In onderstaande video een korte uitleg:

Blockchain ontwikkelingen

Van de bijna 300 organisaties die een kortetermijnplanning hebben of al hebben geïnvesteerd in nieuwe initiatieven, zei 23 procent dat deze technologie nieuwe vaardigheden vereist terwijl 18 procent zei dat deze vaardigheden bijna niet zijn te vinden. Nog eens 14 procent gaf aan dat deze technologie een grote verandering is voor de cultuur van de IT-afdeling. En 13 procent geloofd dat de structuur van de IT-afdeling moet veranderen om deze technologie te kunnen implementeren.

blockchain
Bron: Gartner (Mei 2018)

Kritische kant van de blockchain

Tussen alle beloftes zijn er ook kritische geluiden. Een diefstal van de digitale valuta ether met een waarde van tientallen miljoenen euro’s roept vragen op over de veiligheid van systemen op basis van blockchain technologie. Naast bitcoin is ether een belangrijke digitale valuta voor deze technologie.

Veel sprekers waarschuwen bovendien voor al te groot optimisme op korte termijn. De technologie is nog jong, het is onzeker wat bedrijven, overheden en burgers er straks precies mee kunnen. Ook is nog niet altijd duidelijk voor welke problemen blockchain nou eigenlijk de oplossing is. Het wemelt van de experimenten, in allerlei branches. Maar toepassingen waarmee nu al echt structureel geld wordt verdiend zijn er nu nog niet of nauwelijks. Dat deze technologie potentieel veel kan veranderen, daar is iedereen het wel over eens. Maar het blijft vooralsnog vooral bij beloftes en grote verwachtingen.