Categorieën
Persoonlijk

Business bepaalt, de rol van de afdeling IT veranderd

Vroeger was alles anders :-). Is de afdeling IT dood? Kijkend naar deze afdeling is er wel veel veranderd en liggen ze misschien wel op apegapen lees en hoor ik steeds meer, de business neemt steeds vaker zelf het heft in handen voor het ontwikkelen van nieuwe toepassingen met partners en laat zich daarbij weinig voorschrijven door een centrale stafafdeling. Sommige cloud-initiatieven komen nog wel vanuit de IT-afdeling, maar er ontstaan er ook steeds meer bij de business. Hierdoor zijn er binnen bedrijven twee soorten adoptie-patronen te zien. Daar is niets mis mee, zolang ze niet te ver uit elkaar gaan lopen en deze werelden goed gecombineerd kunnen worden.

Voorbeelden genoeg. Zo besloot de marketingafdeling van Heineken dat de wereldwijde marketingactie via de interne IT-afdeling erg kostbaar was omdat niet bekend was welke websitecapaciteit er nodig was terwijl websites voor dergelijke campagnes natuurlijk altijd bereikbaar moeten zijn. Met de Microsoft Cloud kan Heineken eenvoudig capaciteit bijschakelen in dat deel van de wereld waar dat nodig is[1]. De kosten daalde hierdoor flink en nog belangrijker, de websites zijn altijd beschikbaar en de marketeers kunnen met hun creativiteit de meest innovatieve campagnes opzetten. Zo kunnen marketingbureaus zich in die nieuwe realiteit onsterfelijk maken en hen helpen state-of-the-art technologie naadloos te integreren in campagnes. Vorig jaar schreef ik al een blog over de constante balans en de veranderende rol van de business.

Impact van de business op de afdeling IT

Een Nederlandse grootbank wilde een applicatie beschikbaar stellen aan haar klanten, de levertijd intern was 3 maanden. Vervolgens ging men op zoek naar een alternatief buiten de bank-IT om. Nu was de applicatie in 3 weken up-and-running. Overigens moest het dan wel een “test-omgeving” zijn, men heeft een aantal jaar productie gedraaid op deze “beta” omgeving.

Ook dit voorbeeld geeft wat mij betreft treffend weer hoe groot de impact van de business is op de afdeling IT. Digitaal is niet alleen het nieuwe normaal geworden. Gebruikers willen op een bepaalde manier bediend worden. Een app moet het altijd doen bijvoorbeeld. Check sociale media maar eens als WhatsApp het niet doet. We willen dus maatwerk zonder ervoor te betalen. Hierbij denk ik dan aan Terrasje van Hans Sibbel (Lebbis):

Dat besef hebben we echter niet alleen in onze rol als consument, maar ook in onze professionele omgeving. We zien hoe gemakkelijk IT op ons eigen smartphone of tablet werkt en we verwachten datzelfde gemak in zakelijke toepassingen. Begrip voor moeilijke reacties, wet- en regelgeving of technische antwoorden neemt hard af.

Effect van verandering

business,afdeling it,ernstveen,verandering

Het effect van deze verandering op IT-afdelingen binnen organisaties is niet te onderschatten. Het ‘blauwdrukdenken’ – met grote projecten die veelal jaren duren – is failliet en maakt plaats voor een flexibele agile aanpak. Een aanpak waarin systemen nooit af zijn en continu in kleine kort cyclisch stappen worden verbeterd. Dit is voor veel proces-gestuurde bedrijven wel even wennen. Doing is the best kind of thinking, zo wordt wel gezegd. Google is er groot mee geworden en omarmde het motto ‘Always in Beta’ vol trots. Het idee: blijf luisteren naar wat je omgeving wil en probeer steeds zo snel mogelijk op verandering in te spelen. Zonder de illusie te koesteren dat je een vastomlijnd beeld hebt van de verdere toekomst.

Digitale transformatie

Er ontstaat daarmee een nieuwe realiteit in IT. De ontwikkeling van nieuwe toepassingen is steeds vaker een zaak voor de business zelf en de rol van centrale IT-afdelingen kalft af. De digitale transformatie en de manier waarop we naar de business en technologie kijken veranderd. In onderstaande animatie wordt de digitale transformatie in minder dan 90 seconde duidelijk gemaakt.

Deze verandering is ook zichtbaar in de budgetten voor IT, die steeds minder centraal en steeds meer naar afdelingen zelf worden verschoven. Het lijkt dat er daardoor startups in een organisatie ontstaan. Na jarenlange discussies over hoe de kloof tussen IT en de business kan worden verkleind – zodat IT-ontwikkelaars sneller en beter op de wensen van de business inspelen – komt de oplossing uit onverwachte hoek: de centrale ontwikkelafdeling wordt simpelweg opgedoekt.

Een centrale regie functie zou wel wenselijk zijn, feitelijk zou de interne IT afdeling moeten veranderen naar een interne regie afdeling. Deze nieuwe realiteit betekent ook een kans voor de markt. Als je een goede visie hebt over hoe (nieuwe) IT optimaal kan bijdragen aan het (meetbare) succes van de business – waarbij Time To Market cruciaal is – kunnen daar nieuwe proposities en oplossingen uit voortvloeien die daarmee hun waarde laten zien voor hun klant. Ze kunnen hun klanten helpen met verantwoorde keuzes over de inzet van technologie. Dat is misschien even wennen maar kan zeer relevant zijn geloof ik en gaat het nieuwe normaal worden. En wie zorgt er voor dat de nieuwe initiatieven uiteindelijk wel voldoen aan de privacy-, kwaliteits-, veiligheids- en beheersbaarheidseisen?

Samenwerken lijkt de heilige graal, ik geloof in extreem samenwerken!

Referenties

[1] Microsoft (2015). HEINEKEN Uses the Cloud to Reach 10.5 Million Consumers in Global Marketing Campaign