Categorieën
Persoonlijk

Datacenters vallen door innovatie in het water

Gaan datacenters straks in het water vallen? Door de explosieve groei van de cloud zijn er meer nodig. Immers uiteindelijk komt die wolk van computers ergens in zo’n ruimte uit. Dat de groei er goed in zit voorspelt Gartner. Dit jaar groeit de markt met 21,4 procent tot $186,4 miljard, een stijging van $153,5 miljard ten opzichte van 2017. In 2021 groeit de markt zelfs naar $302,5 miljard. Waar laat je al die computers dan allemaal en hoe houd je het stroomgebruik onder controle? Een groot deel van stroom gaat op aan koeling. Het energiegebruik wordt uitgedrukt in PUE[1]. De evolutie van datacenters door de jaren heen is enorm. Waar PUE ooit 2 was heeft het meest efficiënte datacenter vandaag een PUE van 1,25 zoals ik in mijn blog over energiebesparing schreef. Begin deze maand ging een heus datacenter naar de bodem van de zee[2].

Microsoft experimenteert al jaren met onderzeese datacenters. De huidige installatie op de Orkney-eilanden “Project Natick” zal ongeveer vijf jaar worden ingezet. Er zijn 12 racks met 864 servers en 27.6 petabytes (27.600 terabytes) aan opslag. Genoeg om minstens 5 miljoen exemplaren van Finding Nemo op te slaan. Het datacenter wordt aangedreven door een gigantische onderzeese kabel die het ook weer verbindt met internet en de bevindingen zouden kunnen betekenen dat het bedrijf dit project in de toekomst zal uitbreiden naar krachtigere datacenters.

Online is het nieuwe normaal; nieuwe dienstverlening

“There is a app for that” is een kreet uit 2009. Mijn kinderen vinden het heel normaal dat je op YouTube, RTL XL en Netflix op elk moment van de dag op elke plek dat kan kijken wat je wilt. De TV gids die je vroeger kende is vandaag geen beperkende factor meer. Er ontstaan steeds meer diensten alleen in de cloud waarbij deze diensten beschikbaar komen als service. Zo snel mogelijk beschikbaar zonder al te veel complexiteit zal daarbij een belangrijke succesfactor worden. Deze dienst betaal je vervolgens op basis van het betalen naar gebruik principe. Samenwerken aan nieuwe diensten is relevanter dan ooit.

We hebben allemaal weleens een aankoop gedaan die achteraf toch niet aan onze verwachting voldeed. Wat deed je er daarna mee? De aankoop kwam waarschijnlijk op de afvalberg terecht. Hoe ideaal zou het zijn als onze consumptiedrift vanaf nu zou bijdragen aan verduurzaming? Lees mijn column »

Datacenters innovatie

De centrale computerruimte is niet nieuw. Al sinds de mainframes staan computers daar. Waar deze ruimtes vroeg tot enorme vrieskisten werden gekoeld zijn er al voldoende optimalisaties behaald. Denk aan de zogenaamde warme en koude straten, de warmte hergebruiken in kassen of koelen met de buitentemperatuur als het vriest.

datacenters cloud datacenter
Traditioneel datacenter

Hierboven zie je zo’n koude straat. Hiermee is absoluut een energiebesparing gerealiseerd. Echter met de aanstaande wet voor energiebesparing en de enorme groei moet het energiegebruik verder omlaag.

datacenters cloud container
Steeds vaker een datacenter in containers

Een verdergaande besparing is vandaag gerealiseerd door datacenters te bouwen in containers zoals hierboven. Zo’n container zit vol met servers, opslagcapaciteit en andere techniek. De container sluit je aan op stroom en internet en het riool voor het water van de airco. Deze stapelen ze op en hiermee kan je veel efficiënter koelen en efficiënter omgaan met de ruimte die je hebt. Er zijn zelfs al datacenters waar de containers gewoon buiten staan.

Benieuwd naar andere inspirende technologie-visies?