Categorieën
Persoonlijk

Robotisering zien we terug in alledaagse zaken

De robotisering – oftewel de Internet of Things ontwikkeling – in ons dagelijks leven zien we in veel zaken terug. Zou die tijd echt komen? Dat robots alle huishoudelijke klusjes overnemen, dat wij gewoon aan tafel kunnen gaan zitten en dat het eten opgediend wordt. Toen ik op de basisschool zat is het ‘huis van de toekomst’ gepresenteerd. Veel van die zaken zijn een feit. Zo kunnen we op afstand ons huis al bedienen als we willen.  Zo schreef ik in een eerdere blog al over wat je kan met kunstmatige intelligentie, moet ik bij robotisering denken aan m’n jeugdserie The Jetsons. Dit is een Amerikaanse animatieserie uit 1962. Als kind keek ik naar deze serie in 1987 en fantaseerde ik dat we later allemaal zo zouden leven. Technologie vond ik als kind al boeiend. Waar staan we vandaag eigenlijk? De technologie en wetenschap evalueren zich supersnel, maar toch hebben we die vliegende auto’s nog niet.

robotisering,iot,smart home, smart office, philips hue, internet of things, samsung, smartthings
The Jetsons

Deze animatieserie – en heel veel Hollywood films – suggereren hoe de toekomst eruit zou gaan zien. Vaak spreekt het ook tot de verbeelding omdat we willen geloven dat het “later” allemaal anders is. Ons primaire vervoersmiddel is nog geen vliegend object echter kijkend naar de ontwikkelingen de afgelopen jaren worden wel heel veel dagelijkse handelingen makkelijk gemaakt voor ons, althans dat is de bedoeling.We krijgen in het dagelijkse leven steeds meer te maken met robotisering en slimme apparaten. Tegen je telefoon praten vinden we al heel lang niet raar meer en dat je auto zelf afstand kan houden of kan inparkeren is bijna standaard. Andere ontwikkelingen zijn erop gericht om ons het leven zo makkelijk mogelijk te maken. Vooral gericht op huishoudelijke klussen en de tuin. De robot die The Jetsons hadden lijkt mij wel wat hoewel onderstaande ontwikkelingen een begin zijn :-).

Robotisering is misschien eerder oplossing dan probleem

Als de krimp van de beroepsbevolking in Europa over enkele jaren onvermijdelijk doorzet kan de robotisering eerder een oplossing dan een probleem zijn. Dat stellen analisten Bert Colijn en Carsten Brzeski van ING in een studie over de sterke vergrijzing van de arbeidsmarkt. Ze stellen vast dat de enkele jaren geleden op gang gekomen vergrijzing in Europa nog verder zal doorzetten. Die vergrijzing heeft vooralsnog veel minder invloed op de arbeidsmarkt gehad dan was voorzien[1].

Nooit meer strijken

Strijken van overhemden hoeft geen probleem meer te zijn. Twee Britse uitvinders Rohan Kamdar en Trevor Kerth ontwierpen een apparaat, Effie genaamd, om de klus te klaren. Ze kan twaalf kledingstukken in een keer verwerken, ofwel een shirt in drie minuten. Helaas is Effie nog niet te koop, ik heb mij wel geregistreerd als geïnteresseerde :-)! helloeffie.com

Wat ligt er ook alweer in de koelkast

https://www.youtube.com/watch?v=6jcclMDjb_8&rel=0&showinfo=0

Het overkomt ons allemaal weleens: je staat in de supermarkt maar je kan niet meer herinneren wat je wel en niet in de koelkast hebt liggen. De Samsung Family Hub heeft hier een oplossing voor gevonden. De elektronicagigant komt met een ‘slimme koelkast’ die voorzien is van camera’s, een HD-monitor en een smartphone-app. Krijg je straks een bericht van je koelkast dat dat ene melkplak bijna zijn houdbaarheidsdatum heeft bereikt.

Zelf grasmaaien is zo 2014

Mijn opa en oma hadden zo’n automatische grasmaaier, toen nog met markeerdraden door je tuin en we moesten Stoffel (zo noemde mijn oma de grasmaaier) wel eens redden of zoeken. De automatische grasmaaier is niet nieuw, echter sinds een paar jaar betaalbaarder geworden en slimmer. Nu zie je op de tv een nieuwe generatie die je met een app kan bedienen en waar je met GPS je grasveld kan instellen.

Ga de deur uit, ik stofzuig…

Het huis stofzuigen is misschien wel het meest irritante klusje dat er is. Het niet doen is ook geen optie. Ook hier biedt robotisering met de robot-stofzuiger uitkomst. Ik heb geleerd inmiddels dat er echt heel veel van zijn. Hoe stiller hoe beter want dan kan die ’s nachts zijn werk doen en ik slapen. Nu nog één die ook kan traplopen.

Verlicht je huis met je telefoon

Persoonlijk ben ik helemaal fan van Philips Hue. Alle lampen bij ons thuis zijn aangesloten op Hue. In de gang en wc hangt een bewegingsdetector en de buitenlampen gaan bij zonsondergang aan en bij zonsopgang weer uit, dus geen last van de zomertijd. Slimme schakelaars door het huis zorgen ervoor dat je niet constant met je telefoon bezig hoeft te zijn. Grootste voordeel: het is ledlicht dus super zuinig. Je kan dus instellen dat je lampen op een bepaald moment aan moeten of als je bijna thuis bent. Of praat tegen je telefoon om de lampen in die ene kamer aan te zetten als je dat wilt.

Nooit meer een koud huis

Er is een ware revolutie gaande op het gebied van slimme thermostaten. Alleen wanneer je er slim mee omgaat is het echt slim, het leuke is wel dat je meer inzicht in je verbruik krijgt. Zelf heb ik Toon – omdat Toon en Philips Hue goed samengaan – waarmee je je verbruik kunt zien en dit kunt afspiegelen tegen andere Toon-gebruikers of vrienden met Toon. Vooral ons stroom gebruik is bizar laag, dankzij de Hue lampen. Toon leert zelf hoelang het duurt om je huis op te warmen, dus je zit er lekker warmpjes bij op deze manier. Combineer je dit met gamificatie kan je op die manier spelenderwijs je verbruik nog verder terugdringen.

Koffie vanaf de bank

Koffiezetten in je eigen keuken van topkwaliteit. Met de Topbrewer krijg je toegang tot deze koffie wanneer je maar wilt. Met de bijbehorende app. Je bestelt namelijk je latte, Americano, mokka, cappuccino, sap, warme chocolademelk en zelfs koolzuurhoudend water met je telefoon. Kies en klik op Start. Je moet alleen zelf de juiste beker of het juiste glas plaatsen. Op dit moment kost die nog wel ruim $10.000,-.

Tandenpoetsritueel veranderen in een spel

Het dagelijkse tandenpoetsen-ritueel met de kinderen is echt niet altijd een feest. Wat als we er nou een spel van maken? Met de Kolibree zorgt IoT voor een slimme tandenborstel. Je maakt een verbinding met je telefoon en goede poetsgewoontes worden nu leuk.

Kleine wasjes, grote wasjes, doe ze in je slimme wasmachine

Ook de wasmachine bedien je met je smartphone. De slimme wasmachine gaat slimmer om met gebruik van water, temperatuur en wasmiddel. In plaats van een programma te kiezen die gewoon draait van begin tot eind meet de slimme wasmachine tussendoor aan de hand van filters of de was schoon is of niet. Daardoor kan het zijn dat het ene programma veel langer duurt dan bij een traditionele machine en het andere zo klaar is. In plaats van dat irritante gepiep op zolder of in de bijkeuken krijg je een notificatie op je smartphone als die klaar is.

Kortom zo eng zijn die robots en al die slimme technologieën niet. Beveiliging van je Wifi netwerk en de keuze van je wachtwoorden worden door al die online diensten wel steeds belangrijker. Al deze ontwikkelingen kun je immers via je smartphone bedienen. Kies niet een te makkelijke wachtwoord en verander ze periodiek.

We hebben allemaal weleens een aankoop gedaan die achteraf toch niet aan onze verwachting voldeed. Wat deed je er daarna mee? De aankoop kwam waarschijnlijk op de afvalberg terecht. Hoe ideaal zou het zijn als onze consumptiedrift vanaf nu zou bijdragen aan verduurzaming? Lees mijn column »

Referenties

[1] FD (2018). Robotisering is misschien eerder oplossing dan probleem, zegt ING (PDF)