Categorieën
Persoonlijk

Drones zijn niet alleen leuk om mee te spelen

Drones zijn in opkomst zo lijkt het. Deze zomer hebben we met zijn allen mogen genieten van het uitzonderlijk mooie weer. Op de Veluwe waar ik woon zijn genoeg uitgestrekte prachtige gebieden, bossen en wateren om met drones mooie opnamen te maken. Leuk om mee te spelen dus. In sommige gevallen worden hierdoor ook hulpdiensten belemmerd. Zo kon een traumahelikopter blijkbaar niet landen vanwege een drone[1]. Een moderne vorm van ramptoerisme, wat natuurlijk niet goed is. Dan krijg je uiteraard tegenstanders die dan vinden dat de drone verboden moet worden. Als alles wat nieuw of onbekend is verboden zou worden hadden we geen telefoons, internet en auto’s gehad (of dat goed is, is een andere discussie :-)). In 2017 kwamen bij de Onderzoeksraad voor Veiligheid nog zes meldingen binnen van incidenten waarbij een drone en een vliegtuig elkaar bijna hebben geraakt, waardoor een ongeval had kunnen ontstaan[2].

Investeringen in drones

Zelf kijk ik graag naar de positieve danwel gave kant. Er zijn ook mogelijkheden, net als met robotisering kunnen we straks ook overal drones terugzien. Ik zou het bijvoorbeeld ideaal vinden als een drone mijn auto kan tanken want daar heb ik een hekel aan. Toch zijn er al de nodige voorbeelden van gave toepassingen. In onderstaande grafiek kan je zien dat overheden en bedrijven investeren in drone-technologie.

drones,drone,technologie,ernstveen
Geschatte investeringem in Drones per doelgroep[3]

Hieronder een aantal leuke mogelijke toepassingen met drones en Internet of Things (IoT). Kortom drones zijn niet alleen leuk om mee te spelen.

Drones inzetten als hulpdienst

Een eerste gave kans is de ambulance drone, ontworpen door een student van de TU in Delft. Deze drone gaat dus  levens redden. Er is oner andere een defibrillator aan boord en  met een snelheid van 100 km per uur kan deze ambulance binnen één minuut bij een slachtoffer aanwezig zijn.

Brand lijkt mij de grootste nachtmerrie. En als de brand dan ook nog eens op een moeilijk bereikbare plek is? Dan zou een drone uitkomst kunnen bieden. Onze Brandweer is het nu nog aan het pionieren, maar ze hebben het wel voor elkaar gekregen, aldus Wilbert Kleijer van Brandweer Midden- en West Brabant.

Drones inzetten als bezorgdienst

drones,drone,postnl,werkdruk,bezorgen
Zou de werkdruk te hoog zijn? Uit dit briefje blijkt wel enige frustratie.

Bovenstaand briefje lijkt een beeld te schetsen dat de bezorgers last hebben van de werkdruk. Kortom technologie kan deze druk wellicht verlichten. Of zal deze beroepsgroep ook verdwijnen door automatisering? Onderstaande experimenten met drones zijn een eerste stap.

Andere experimenten genoeg om om drones in te zetten als bezorgdienst. Zo heeft McDonald’s een experiment met het bezorgen van een BigMac met een drone. Even een snelle hap vanuit de file bestellen? McDeliver krijgt zo wel een hele andere betekenis.

Krijgen we later pakketjes door een drone bezorgd? UPS is aan het experimenteren. Centrum gebieden worden steeds drukker. In kinderrijke wijken klaagt men over de snel rijdende pakketjesbezorgers vanwege hun schema. Wellicht dat de drone daar een oplossing voor is.

Maps-diensten verbeteren met drones

Onder andere Apple, Google en Microsoft gaan in de Verenigde Staten gebruikmaken op grote schaal drones testen. Apple heeft aangegeven om drones in te gaan zetten om zijn kaartenapp Maps te verbeteren. Dat blijkt uit berichtgeving van Reuters over een grootschalig proefprogramma voor drones op initiatief van de Amerikaanse regering. Het Amerikaanse ministerie van Transport kondigde in oktober van vorig jaar aan dat het tien projecten van lokale overheden zou goedkeuren. Het ministerie kondigde woensdag de tien winnaars aan. De resultaten van de geselecteerde projecten moeten leiden tot nieuwe wetgeving rondom het gebruik van drones in het land.

Benieuwd naar andere inspirende technologie-visies?