Categorieën
Persoonlijk

Backup maken is handig, maar niet voldoende

Heb je wel een backup gemaakt? Een veel gehoorde vraag. Zeker wanneer je harde schijf crasht of wanneer je een gebruikersfout maakt door een bestand te verwijderen of overschrijven. Wist je dat dit in 90% van de gevallen gebeurd, dat een gebruiker een fout maakt. Kortom het hebben van een backup is handig :-).

Mijn backup startup

In 2003 begreep ik zelf dat een back-up belangrijk is. Ik ben voor mij zelf begonnen. Mijn bedrijf richtte zich op online backup (backup in de cloud zouden we dat vandaag noemen). Dus zo’n 15 jaar geleden wilde ik de data van bedrijven al in de cloud opslaan. Dat was toen niet zo vanzelfsprekend – men was er zelfs huiverig voor. We hadden liever die tape thuis op ons nachtkastje liggen. Als we dan even snel 15 jaar doorspoelen is de cloud niet eng meer, want we werken volop in de cloud en hebben liever helemaal geen opslag of servers op locatie staan. Toch is back-up (beter gezegd continuïteit) een belangrijker aspect geworden dan ooit. Waar we eerder vooral voor ons zelf een kopie maakte van onze data verlangen accountants, banken, verzekeraars en andere partijen al een aantal jaar dat je een continuïteitsplan nodig hebt.

Primaire backup

Dus dat geschreven hebbende zijn backups leuk alleen daarmee heb je geen continuïteit mee geregeld.

backup-azure-ernstveen
Azure Backup

Bovenstaande illustratie laat zien hoe Azure Backup (backup in de cloud) op een eenvoudige wijze werkt. Een backup is een kopie – vaak op een slimme manier, dus alleen de wijzigingen, versleuteld en gecomprimeerd en met een aantal dagen of weken retentie (bewaarbeleid) – van bestanden en database-servers. Deze worden vervolgens in dit voorbeeld in de Microsoft Cloud opgeslagen en zijn daar toegankelijk. Wanneer je één bestand of een paar bestanden “kwijt” bent is een back-up handig want die kan je dan eenvoudig terughalen. Maar wat als een hele server wegvalt door een brand, hardware uitval of andere problemen?

In 2006 gebeurde dit mijn vader. Hij verhuisde met zijn bedrijf en toen ging er wat behoorlijk mis. De Zaak besteedde daar destijds – in het kader van mijn online back-up bedrijf – aandacht aan. Lees het artikel De Zaak: Pats daar gaat uw bedrijf (PDF) »

Oke, we willen dus continuïteit bij een calamiteit

Backup is belangrijk, alleen verder werken in geval van een calamiteit is prettiger. Dat kost uiteindelijk minder tijd en je hoeft je klanten niet teleur te stellen.

backup-disaster-recovery-azure-ernstveen
Azure Disaster Recovery

Bovenstaande illustratie geeft Microsoft Azure Site Recovery (verder kort ik dit af als ASR) weer. Een cloud oplossing waarvoor het niet uitmaakt of de lokale servers met VMware of Hyper-V zijn gevirtualiseerd of dat het gewoon op een fysieke server of servers staat zonder virtualisatie. Daarnaast maakt het ASR ook niet uit wat voor applicaties je in gebruik hebt. Versimpeld maak je met ASR een “foto” van de huidige omgeving en die foto zal als het ware worden bijgehouden zodat er altijd een actuele omgeving in de Microsoft Cloud staat.