Categorieën
Persoonlijk

Energie krijgen van blockchain toepassingen

Dit is alweer de laatste blog in deze blockchain-serie. Veel verschillende toepassingen en mogelijkheden voorbij zien komen[1]. Persoonlijk heb ik wel energie gekregen om leuke toepassingen te gaan bedenken. Volgens mij is voor ieder bedrijf wel wat te bedenken. Begin klein en geef niet meteen een vermogen uit. Kijk waar het relevant kan zijn. Wat kunnen energiebedrijven met blockchain doen? De maand juli was blockchain-maand op mijn blog. In de eerste blog van deze reeks heb ik beschreven wat blockchain is, de vorige blog hoe de financiële sector geld kan verdienen.

Er zal geen enkele industrie immuun zijn voor Blockchain-technologie, zelfs de elektriciteitswereld niet.

Forbes

Energie in de energiesector

Ook voor de energiesector verandert er genoeg. Zo is besparen van energie een nieuwe hype geworden. Helemaal nu daar ook wet- en regelgeving omheen ontstaat. Dus verdienmodellen staan onder druk. Bovendien krijgt de sector ook nog te maken met de cybersecuritywet om aanvallen en datalekken te voorkomen.

Een andere grote verandering is de verschuiving van centraal opgewekte elektriciteit naar groene energie. Iedereen een beetje zon en een stukje wind. Steeds meer consumenten wekken met bijvoorbeeld zonnepanelen zelf energie op. Deze energie willen ze dan graag doorverkopen. Op dit moment is het zo dat voor die doorverkoop vaak een derde partij nodig is. Dat doen bedrijven zoals Vandebron en Powerpeers. Die kunnen vaak via een digitaal platform vraag, gebruik en aanbod aan elkaar koppelen. Uiteraard vragen ze daarvoor een commissie. Al met al veel transacties en informatie die je bij elkaar moet houden en brengen.

Zo’n energiebedrijf wil natuurlijk die commissie het liefst zelf houden. Daarom experimenteren energiebedrijven met blockchain. Ze willen weten of doorverkoop van energie ook via blockchain kan. In het Amerikaanse Brooklyn, in de staat New York, experimenteert het bedrijf LO3 Energy met blockchain technologie Ook de Nederlandse netbeheerder Enexis werkt aan vergelijkbare plannen. Slimme en nieuwe technologie is ook broodnodig vanwege de druk op energiebesparing vooral in Europa.

Blockchain en IoT

blockchain, energie

Hoewel dit klinkt als een botsing van de buzzwords, wordt serieus nagedacht over hoe deze twee technologieën samen kunnen werken om bedrijfsprocessen en het dagelijks leven te verbeteren.

Veiligheid is een van de redenen waarom ze goed bij elkaar passen. De gecodeerde en vertrouwde aard van de blockchain maakt het een haalbare optie als het erom gaat het steeds groter wordende aantal verbonden apparaten in onze huizen en kantoren veilig te houden. Onderzoek beoogt dat blockchain-rekenkracht die wordt gebruikt om Bitcoin te “mijnen” kan worden gebruikt om onze slimme huizen te beschermen tegen een nieuwe generatie cyberinbrekers die op zoek is naar inbraak en het stelen van onze gegevens.

Een ander voorgesteld gebruik is dat de cryptocurrencies die op blockchains zijn gebouwd, ideaal blijken te zijn voor geautomatiseerde micro-transacties tussen machines. Naast de activiteiten van registratieapparaten in het grootboek voor archiveringsdoeleinden en analytische doeleinden, kunnen machines elkaar effectief ‘betalen’ wanneer slimme machines die door één organisatie worden beheerd, samenwerken met die van anderen. Dit is waarschijnlijk nog verder weg, maar het is waarschijnlijk dat we in 2018 onderzoek en doorbraken zullen zien op dit gebied.

Start klein, leer lopen door te vallen

Blockchain heeft ongetwijfeld het potentieel om revolutionair te zijn. Maar zoals alles wat revolutionair is, kan het gevaarlijk zijn – in dit geval vooral omdat het binnenkomen zonder duidelijke verwachtingen over wat je wilt bereiken waarschijnlijk een kostbare tijdverspilling kan zijn. En vergeet je gebruikers niet, zorg dat je hen van training voorziet.

Met elke gehypte technologie (en blockchain is zeker gehyped) bestaat het gevaar dat je het niet wilt missen en daarom maar iets gaat doen. Wat dan te overhaast of slecht opgezet is. Het belangrijkste om te onthouden is dat, net als bij AI en Big Data, het iets is dat de wereld voor altijd zal veranderen. Niet morgen maar wel later.

Referenties

[1] Emerce (2018). Blockchain-oplossing voor containervervoer IBM en Maersk eind dit jaar live
[2] Green Tech Media (2017). Can LO3 Energy Cut Through the Hype on Blockchain?
[3] Forbes (2018). No Industry Immune To Blockchain Technology, Not Even The Electricity World