Categorieën
Persoonlijk

Energiebesparing de nieuwe hype na privacy

In Nederland zijn we goed om wetten in te voeren en dan even te laten rusten. Hoewel we nu nog met zijn allen vol gas geven op de GDPR wetgeving zit er misschien wel een nieuwe hype aan te komen. Na privacy komt de energiebesparing. De Wet milieubeheer is 25 jaar geleden(!) al ingevoerd, echter nu lijkt men deze te gaan handhaven. In de provincie Gelderland zijn ze met een proef begonnen om echt werk te maken van deze wet. In deze wet staat dat bedrijven energiebesparende maatregelen moeten nemen die binnen vijf jaar terugverdiend kunnen worden. Zo zijn er ruim 100.000 bedrijven die komend jaar gedwongen worden om energie te besparen.

Minister Wiebes van Klimaat en de deelnemers aan het Energieakkoord werken aan maatregelen om de naleving van de wet uit 1993 te verbeteren. Dat doen ze omdat de energiebesparing van bedrijven achterblijft bij de doelstellingen uit het Energieakkoord.

Laten we deze wet nu eens positief en als kans zien om ons rendement te verbeteren en niet als kostenpost of moetje. Zo biedt de Microsoft Cloud vele oplossingen waarmee energiebesparingen en andere operationele besparingen verwezenlijkt kunnen worden. Denk hierbij aan geen servers meer op kantoor. Een gemiddelde server verbruikt zo’n 655.200 Watt per jaar. Als je bedenkt dat een gemiddelde server voor 75% niks staat te doen kan je hier serieus besparen. Kortom één server de deur uit is al € 1.500,- per jaar bespaart aan energie. Bijna alle applicaties kunnen wel in de cloud draaien. Diensten als e-mail, communicatie, telefooncentrales, bestandenopslag kunnen zelfs als SaaS (Software As A Service) worden afgenomen. Daarnaast kunnen applicaties in Microsoft Azure draaien. Nog een voordeel is dat je hierbij alleen nog maar gaat betalen voor wat je echt gebruikt en nodig hebt en je beschikbaarheid neemt ook nog eens toe.

Een wet voor energiebesparing

energiebesparing, mileubeheer

Tot nu bleef de handhaving achter. Dus wel een snelheidslimiet maar geen flitspalen of laserguns. Tsja blijven we dan netjes 80 km per uur rijden? De wet schrijft dat het hierbij gaat om winkels, restaurants, kantoren en fabrieken die meer dan 50.000 kWh stroom of meer dan 25.000 m3 gas verbruiken. Isolatie en de overgang naar led-verlichting zijn de meest voorkomende maatregelen die bedrijven nu al nemen. Niet alleen liet de handhaving door gemeenten en provincies de afgelopen jaren te wensen over, veel bedrijven weten ook niet van het bestaan van de Wet milieubeheer af.

In het Energieakkoord is afgesproken dat 100 petajoule aan energie bespaard moet worden. De laatste berekeningen van het Planbureau voor de Leefomgeving komen uit op 75 petajoule. Er moet dus nog voor 25 petajoule aan extra maatregelen genomen worden. De opbrengst van een betere handhaving van de Wet milieubeheer wordt geschat op 12,5 petajoule.

Ook hier zien we nu vele scans ontstaan door energieadviseurs om bedrijven te helpen met de juiste maatregelen. Natuurlijk zijn led-verlichting en isolatie goede suggesties echter nemen deze ook zware investeringen met zich mee. Dan bedenkend dat dit na vijf alweer terugverdiend moet worden is mijn mening dat we de ICT niet moeten uitvlakken. De provincie Gelderland bijt het spits af met aantrekkelijke financieringsmodellen. Andere provincies zullen volgen. Je kan het maar beter voor zijn.

Energiebesparing moet uiteindelijk ook geld opleveren

Als alle bedrijven die onder de Wet milieubeheer vallen hun verplichtingen zouden nakomen, betekent dat een flinke investering, maar ook een lucratieve opbrengst. De geschatte investering voor deze bedrijven zal komen op zo’n  900 miljoen euro. De keerzijde is dat dit dan weer een jaarlijkse opbrengst, na afbetaling, van 400 miljoen euro oplevert. Dus het is echt lucratief.

Dit onderwerp doet mij denken aan een tv-reclame van vroeger van de gezamenlijke energiebedrijven. Daarin suggereerde men al dat we best energiebesparende maatregelen willen treffen als we er zelf ook beter van worden.

Omdat we ook steeds vaker anders en flexibeler willen werken is de cloud allang geen onbekend fenomeen meer. De overstap naar Azure, Office 365 en wellicht ook andere cloud-diensten is met deze wet – en die andere Europese wet over privacy waar ik al eens wat over schreef – bijna de enige overgebleven keus. Voordelen als kostenbesparing, compliancy, beschikbaarheid en efficiëntie daargelaten.