Categorie├źn
Persoonlijk

Energieslurpend kantoor mag straks worden gesloten

Energiebesparing is de nieuwe hype! Waar ik dit al eens eerder schreef gaan energiebesparingseisen verder. In 2020 moet je als bedrijf al zelf bewijzen dat je energiezuiniger bezig bent. Nu blijkt dat als je niets doet aan een energieslurpend kantoor deze gesloten kan worden. In een artikel in de AD lees ik dat duizenden bedrijven uit hun kantoor kunnen worden gezet, omdat het pand niet energiezuinig genoeg is. Zo lees ik ook dat eigenaren en huurders vaak nog niets van deze wet weten. Daarom deze blog. In 2023 moet je kantoor minimaal energielabel C hebben. Toch benieuwd hoe onze overheid dit precies ziet. Komt er dan een einde aan al die kantorenparken? Gaan we massaal overal en nergens werken? Op zich is dit laatste technologisch mogelijk :-).

Energieslurpend is het nieuwe verboden

energieslurpend, energieakkoord, energiebesparen, kantoor

Alle kantoren in Nederland zuiniger maken is nog best een serieuze opgave. Het ministerie van Binnenlandse Zaken denkt dat het 900 miljoen euro kost om alle kantoren minimaal het energielabel C te geven. Voor de bouwbedrijven lijkt mij dit goed nieuws. De prijzen lijken al omhoog te gaan vanwege een stijgende vraag[1], dan is die geraamde 900 miljoen toch te weinig. Het plaatsen van zonnepanelen is een suggestie van onze overheid. Nu zie ik deze ook op steeds meer plaatsen. Terwijl de hittegolf juist slecht nieuws is voor de stroomproductie door zonnepanelen. Het voelt als schijnzuinigheid. Net als met de hybride autorijders. Ze krijgen korting op de bijtelling terwijl ze net zoveel brandstof tanken als een ander[2]. Juridisch gezien is het interessant of je uit een energieslurpend kantoor gezet kan worden. Dat is niet iets waar ik verstand van heb.

energieslurpend, energieakkoord, energiebesparen, kantoor

Essent komt met een EnergieWetCheck, een eenvoudige vragenlijst die aangeeft of je actie moet ondernemen. Dan weet je of je aan de slag moet.

Dankzij de cloud een dak boven je hoofd

De cloud lijkt nu een mooie oplossing te kunnen bieden. Er staan nog veel kantoren vol met een energieslurpend serverpark. Volgens mij een mooi moment om deze naar de vertrouwde cloud te brengen lijkt mij zo. Dan help je het milieu, je krijgt meer mogelijkheden en flexibiliteit en je kan in je kantoor blijven zitten. Ook de grote cloud-leveranciers kijken naar alternatieve en slimme manieren om energie te besparen. Zo onderzoekt Microsoft of datacenters onder water kunnen werken om zo energie te besparen.