Categorieƫn
Persoonlijk

Databeveiliging en grip houden binnen je bedrijf

Het nieuws staat er de laatste tijd vol mee. Verschillende bedrijven kampen met incidenten binnen de beveiliging van data. De Autoriteit Persoonsgegevens kreeg in het eerste kwartaal van 2017 een fors aantal meer meldingen binnen van datalekken door gemeenten. Zo meldde Nieuwsuur. Het lekken van data gebeurt regelmatig waardoor het beschermen van persoonlijke informatie belangrijker is dan ooit. Maar hoe krijg je als bedrijf dan de gewenste grip op je databeveiliging?

De meldplicht datalekken

Dat het aantal meldingen stijgt betekent niet automatisch dat het aantal incidenten de laatste tijd zijn gestegen. Sinds 1 januari 2016 geldt de meldplicht van datalekken. Hierdoor zijn er meer datalekken aan het licht gekomen. Uit de meldingen blijkt dat er voornamelijk financiĆ«le gegevens gelekt. Ook gaat het vaak om Burgerservicenummers. Zo verscheen er in het nieuws dat er door een beveiligingslek bij de Belastingdienst persoonlijke gegevens van meerdere personen op straat zijn beland. Ook konden hackers bij EyeMove toegang krijgen tot ruim 300.000 documenten met persoonlijke gegevens. Dankzij technologie kunnen de lekken snel gedicht worden, echter is het kwaad dan al geschied met een melding bij Autoriteit Persoonsgegevens als gevolg.

Onvoldoende controle op databeveiliging

Zo blijkt steeds vaker dat bedrijven weinig controle hebben over de databeveiliging. In Nederland maken werknemers graag gebruik van publieke cloud diensten om even snel documenten op te slaan en te delen. Een goed idee zou zijn als bedrijven dit mogelijk maken om wildgroei te voorkomen. Zaken verbieden helpt meestal niet. Bedrijven denken vaak bij beveiligen dat alles volledig dicht getimmerd moet worden. Sterker nog, doe je dat dan vinden gebruikers echt wel een alternatief waardoor je als bedrijf juist datalekken veroorzaakt. Er zijn echt slimme oplossingen beschikbaar voor mobiele apparaten. En gebruikers bewust maken van de gevaren is eigenlijk het allerbelangrijkste. Hierdoor ontstaat er draagvlak en begrip. Bovendien begrijpen gebruikers de reden van bepaalde keuzes.