Categorieën
Persoonlijk

Handhaving van de privacywet lijkt in volle gang

Over de privacywet (ook wel AVG of GDPR genoemd) is al best veel geschreven. Misschien hebben we met zijn allen ook wel bijgedragen aan de nodige bangmakerij. Of is de privacywet echt zo eng? Hoe is het nu met de aandacht voor de privacywet, zo’n drie maanden later? Het invoeren van een wet en niets doen aan handhaving zoals jaren met het energieakkoord zorgt voor een ‘schijnwet’. De eerste boete lijkt een feit. De toezichthouder neemt zijn rol qua handhaving heel serieus. Mooi moment om te kijken hoe het met de aandacht voor de privacywet binnen jouw bedrijf is? Heb jij de privacywet al onder de knie? Of is het – net als voor de Belastingdienst – een gevecht?

Zomaar een greep uit de media van de afgelopen maanden over de privacywet.

Heb jij de Data Protection Officer wel aangesteld?

handhaving,privacy,anp
Bron: Dutch IT-channel. Foto: Pexels.com

Er zijn 91 ziekenhuizen en 33 zorgverzekeraars door de Autoriteit Persoonsgegevens gecontroleerd of zij de DPO wel hebben aangesteld. De toezichthouder lijkt druk met de handhaving. Twee ziekenhuizen bleken deze DPO nog niet te hebben aangemeld bij de toezichthouder. Lees het artikel »

Handhaving leidt tot een boete van 48.000 euro

handhaving,privacy,anp
Bron: nu.nl. Foto: ANP

Theodoor Gilissen weigerde aan een van zijn klanten inzicht te geven in zijn persoonsgegevens. De klant wilde in 2016 weten welke gegevens de bank van hem had, waar ze vandaan kwamen en met wie de gegevens zijn gedeeld. Door die informatie niet te delen, overtrad de bank de privacywet en is handhaving toegepast. Lees het artikel »

Privacy-tool voor Outlook

Recent zag ik een Linkedin post voorbij komen van Rob Angelier van codefabriek. Zeker als HR-medewerker of recruiter stuur je – onbedoeld – de nodige privacygevoelige gegevens door. Rob heeft een Outlook-plugin gemaakt die je e-mail bericht scant en privacygevoelige informatie maskeert. Zie de werking hieronder, tool die jouw juist helpt bij de bescherming van de privacy van de kandidaat.

De Belastingdienst schendt de privacywet, wat nu?

handhaving,privacy,belastingdienst,anp
Bron: nu.nl. Foto: ANP

De Belastingdienst overtreedt de privacywet door het burgerservicenummer te verwerken in het btw-nummer van ondernemers met een eenmanszaak, zoals zzp’ers. Ook in deze case zorgt de AP voor handhaving. Lees over de problemen die hierdoor ontstaan »

Vele klachten over privacy schending

handhaving,privacy,ap,istock
Bron: nu.nl. Foto: Consumentenbond / iStock

De privacywet stelt meer eisen aan bedrijven bij het verwerken van gegevens van gebruikers. Ook zijn mensen mondiger geworden. Zij kunnen om inzicht in hun eigen gegevens vragen en eisen dat die verwijderd worden. Bij problemen kunnen zij klagen bij de AP, die toeziet op handhaving in Nederland. Lees over de klachten »

Europese privacy waakhonden vaak zelf nog niet klaar

handhaving,privacy,ap,waakhonden,thinkstock
Bron: nu.nl. Foto: Thinkstock

Zeventien van de vierentwintig ondervraagde toezichthoudende instanties zeggen nog onvoldoende financiering of bevoegdheden te hebben om handhaving van de privacywet goed te kunnen uitvoeren. Lees het hele artikel »