implementeer, abonnementen,applicaties,saas

Implementeer een abonnementen strategie

Inmiddels lijken we wel overtuigd te zijn dat het traditionele licentie- en onderhoudsmodel niet meer werkt. We willen namelijk consumeren en niet per se meer eigenaar zijn. Deze ontwikkeling zien we al langer in de auto-industrie. Je wilt immers nachtrust, en geen omkijken hebben naar onderhoud en andere uitdagingen. Kortom implementeer een abonnementsvorm en maak je software geschikt voor dit model. Het maakt voor het model niet uit waar je software dan staat, hoewel de cloud genoeg voordelen biedt. Alleen al op het gebied van schaalbaarheid, kosten en beschikbaarheid.

Zo voorspelt Gartner dat tegen 2020 alle nieuwe softwareoplossingen en 80% van de traditionele applicaties worden verkocht via een abonnement[1]. Wat een paar jaar geleden nog als een storm in een glas water begon, is een stormloop geworden. We willen massaal het nieuwe model implementeren, echter hoe doe je dat?

Implementeer abonnementen en verbeter de waarde

implementeer, abonnementen,applicaties,saas

Gelukkig hoef je niet morgen je strategische koers om te gooien en scherp naar links te sturen. Wat mij betreft moet je niet alle klanten en producten tegelijkertijd naar deze nieuwe abonnementsvormen willen verplaatsen. Sterker nog je hoeft ook niet te stoppen met het verkopen van producten via een traditioneel model. Maak de transformatie behapbaar. Ga bijvoorbeeld opties en nieuwe functies eerst beschikbaar stellen aan je abonnement-klanten. Kortom; implementeer een abonnement-eerst-strategie. Zorg uiteraard voor aandacht hieromheen met marketing zodat je bestaande klanten het ook weten. Een belangrijk aandachtspunt voor het succes is – wanneer je functies continu toevoegt – kennis van je producten bij de gebruikers. Zorg dat je gebruikers kunnen blijven leren.

Wanneer je klanten – en prospecten natuurlijk – makkelijk kennis kunnen maken met je nieuwe producten ga je groeien. Dit kan je doen door bijvoorbeeld te werken met ‘try-before-you-buy’ programma’s. Dan hebben ze je product al zien werken waardoor de snelheid en de adoptie zal toenemen. Maak ook extra functies als add-ons modulair beschikbaar, een soort stapel model. Beide zijn ideaal om nieuwe functies te introduceren aan nieuwe en bestaande klanten.

Gartner zegt wees voorbereid op het inzichtelijk maken van de waarde bij overstappen naar een abonnementsmodel.

Implementeer jij deze abonnementsvormen voor 2020?

Referenties

[1] Gartner (2018). Moving to a Software Subscription Model
[2] SaaSplaza (2018). Software Companies can achieve more with Microsoft Azure
[3] The Motley Fool (2018). Where Will Microsoft Corporation Be in 5 Years?

Delen mag 🙂

Lees ook