Categorieën
Persoonlijk

Keuzestress bestaat, want welk cloud platform kies je?

Keuzestress: de voedingsbodem voor vermoeidheid. Soms zelfs de oorzaak van een fikse burn-out. Je kiest de hele dag door, van wat je op je boterham wil, tot wat je met je carrière en je relatie wil. Niet gek dat je uitgeput raakt. Hoewel bovenstaande afbeelding generaliserend is, herken ik het bij mijn vrouw en tegenwoordig ook onze dochter. Welke schoenen, welk outfit en welke accessoires moeten daar dan bij. Ik denk dan altijd jullie hebben een kast vol leuke kleren en een loods aan schoenen. Pak gewoon iets. Nee dat werkt zo niet. Eens in de drie jaar mag ik een nieuwe auto uitzoeken. De laatste keer heb ik gekozen voor een auto omdat ik dat grote touchscreen in het midden cool vond. De velgen bij ons thuis kiest mijn vrouw en de kleur is altijd blauw, daarin ben ik een beetje saai.

We zitten ook weer in de tijd van het jaar dat Sinterklaas en kerst staat voor keuzestress zorgen. In mijn geval is zowel mijn dochter als ikzelf in deze periode ook nog eens jarig. Kortom wat kies je voor in de schoen, wat met kerst en wat moet je dan nog voor je verjaardag vragen. En wat dacht je van het telefoontje ieder jaar van de verschillende energiemaatschappijen. Gas en stroom is overal hetzelfde. De een is nog groener, alleen sneller, mooier of waardevoller kunnen ze het niet maken. Dus gaat het over de prijs. En zo loyaal als ik aan mijn iPhone en mijn Surface ben, ben ik dat niet aan mijn stroomleverancier moet ik eerlijk toegeven. Hoewel ik vind dat Eneco met Toon een leuk antwoord heeft op waarde toevoegen.

Keuzestress de baas blijven

Keuzestress is ook zakelijk gezien iets alledaags. Wat dat er gaat moet je elke dag wel kiezen tussen het een en ander. Zo zal je ook strategische keuzes moeten maken om te overleven. Dat wat we 100 jaar geleden deden kan nu niet meer. Hoe zorg je dat je in deze veranderingen relevant blijft en waar ga jij het verschil maken? Snijden in de kosten en zo je winstgevendheid vergroten is een manier, wellicht dat het ook slimmer kan? Er is een onderzoek gedaan door EY dat slimmer werken echt loont. Overigens weer een keuze. Je zult dan die keuze ook moet maken :-).

Op ICT-vlak is het hebben van keuzestress niet anders. In deze blog een vergelijking tussen de cloudreuzen Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure en Google Cloud. De cloud-markt is enorm. Namelijk Gartner voorspeld dat de markt voor publieke cloud diensten in 2020 naar 411 miljard dollar groeit. Een enorm bedrag die als je die eerlijk zou verdelen nog steeds goed is voor 137 miljard dollar per cloud platform. De drie vechten echter om een nummer 1 positie. Als Microsoft evangelist doe ik mijn uiterste best de vergelijking zo eerlijk mogelijk te maken :-). Laat het mij gerust weten als ik een fout heb gemaakt.

In deze blog doe ik de aanname dat je de keuze al hebt gemaakt dat je een applicatie of je ICT-infrastructuur (deels) naar de cloud wilt brengen. En dat je niet naar een traditionele hoster wilt. Om allemaal logische redenen wat mij betreft. Welke cloud provider past dan het beste bij jou? De publieke cloud bestaat uit een ruim scala aan diensten en producten. De keuzestress overheerst, waarbij SaaS, IaaS en PaaS bekende afkortingen zijn. Op alfabetische volgorde de drie cloudproviders. Toevallig is dat op dit moment ook de ranking qua marktaandeel is.

Amazon Web Services en haar keuzes

azure vs aws vs google, cloud platform
Logo AWS

AWS biedt bijna alle functies die je nodig zult hebben. Met AWS krijg je toegang tot rekenkracht, gegevensopslag of andere functionaliteit die nodig is voor softwareontwikkelaars. AWS biedt diensten zoals ontwikkelaarstools, beheertools, mobiele services en applicatie oplossingen aan. Zoals je je kunt voorstellen, kan je die applicatie oplossingen weer combineren met de computer- en database-infrastructuur.

Naast een breed scala aan diensten zijn de prijzen van cloud computing sinds de start in 2006 aangepast. De prijzen zijn concurrerend met alle andere cloudproviders. Over de hele linie is de trend dat deze blijven dalen als gevolg van concurrentie. AWS biedt gratis serviceniveaus voor startups en particulieren (voor startups doet Azure dat overigens ook). Dat is een makkelijke manier om het te beginnen voordat je koopt. Bovendien kunnen ontwikkelingsteams servers kopen per seconde, in plaats van per uur. Afhankelijk van welke services het team gebruikt, kun je zeker een redelijke AWS-prijsstructuur vinden die lager is dan de kosten van al die infrastructuurinvesteringen.

Veel gehoorde feedback over AWS is dat zij met name in de beginfase je goed kunnen helpen. Dus wil je het vooral zelf doen, kan je wellicht voor AWS kiezen.

Voor Microsoft Azure kiezen?

azure vs aws vs google, cloud platform
Logo Azure

Net als AWS biedt Azure een volledige reeks oplossingen voor softwareontwikkelaars. Het platform bied je de mogelijkheid om virtuele machines als schaal in te zetten en te beheren. Je kunt binnen enkele minuten verwerken en berekenen op elke gewenste capaciteit. Bovendien, als je maatwerksoftware grootschalige parallelle batchverwerking moet uitvoeren, kan Azure dat aan. Ander voordeel van Azure is de naadloze integratie met de andere Microsoft-producten. Kracht van Microsoft tegenwoordig is dat ze ook integreert met AWS en Google. Dus je Active Directory (centraal adressenbestand van al je gebruikers) in Azure zetten is best handig. Azure is qua wereldwijde spreiding een grote speler. In ruim 50 regio’s is rekenkracht van Azure beschikbaar. De enorme hoeveelheid nieuwe functionaliteit die zijn aangekondigd, maakt dat Azure zeker niet voor AWS onder doet.

Azure kent verschillende tarieven per type product. De serverkosten zijn per uur en variëren afhankelijk van bepaalde specificaties. De prijzen zijn vergelijkbaar met AWS. Echter hebben de partijen ze beide op het eerste gezicht onvergelijkbaar gemaakt. Omdat er keihard wordt gestreden om de grootste te worden zullen de prijzen over de hele linie concurrerend blijven.

Naast een volledige reeks aan functionaliteit en vele aanpassingsmogelijkheden, is Azure een van de snelste platformen. Dus als je op zoek bent naar een oplossing die uitblinkt in snelheid van implementatie, bediening of schaalbaarheid kan je kiezen voor Azure. Ook wanneer je samen met een partner wilt samenwerken is Azure een goede plek om te kiezen.

Google Cloud Platform ook nog een keuze

azure vs aws vs google, cloud platform
Logo Google Cloud Platform

Het Google Cloud Platform (GCP) heeft ook een groot aantal diensten voor ontwikkelaars. Als ontwikkelaarsteam van mobiele apps ben je wellicht geïnteresseerd in het App Engine-product. Hierdoor kan een app-ontwikkelaar applicaties maken zonder met de server te hoeven werken. Het is een volledig beheerde oplossing om op een handige manier applicaties te ontwikkelen. Bovendien kan je geavanceerde computers, opslag, netwerken en databases met GCP uitvoeren. Google heeft minder diensten beschikbaar dan AWS en Azure.

Achter GCP gaat natuurlijk het enorme Google schuil. Kortom als een bedrijf weet wat schaalbaarheid en beveiliging is, is dat Google. Immers Google is de bedenker en uitvinder van Kubernetes. Ook GCP blijft groeien. Je krijgt natuurlijk ook gegevensversleuteling, meerdere lagen van authenticatie en validatie door derden. Voor ontwikkelaars die een extra buffer van beveiliging nodig hebben, zou je voor GCP kunnen kiezen.

De kosten van GCP zijn een stuk lager dan die van de andere twee. Dat is logisch omdat het aanbod kleiner is. Het zou zomaar een strategie kunnen zijn om delen in meerdere clouds te laten draaien.

Marktaandeel en positie

keuzestress,azure vs aws vs google, cloud platform, kiezen
Bron: Synergy Research Group[3]

De groei van de cloud in de laatste twee kwartalen was uitzonderlijk, zegt John Dinsdale, hoofdanalist en onderzoeksdirecteur van de Synergy Research Group. De publieke cloudmarkt is enorm. De drie partijen doen hun uiterste best om te blijven groeien. AWS is met meer dan 30% marktaandeel de grootste op dit moment. Azure groeit jaar op jaar en komt met rasse schrede dichterbij. AWS en Azure zijn door Gartner aangewezen als respectievelijk de nummer 1 en 2 in het Gartner Magic Quadrant. Vanuit dat oogpunt, kun je je keuzestress iets verlichten, en blijven AWS en Azure over :-).

Overigens zie je bij de grotere vendoren steeds meer initiatieven ontstaan om oplossingen te maken die voor al die clouds werken, ook wel multi-cloud strategie genoemd. Denk hierbij aan het beheren van kosten. Je hoeft niet langer te kiezen voor drie of meer oplossingen. Of als je graag het beste in alle drie de clouds wilt omarmen, hoe beheer je dat dan? Of wat dacht je van het kunnen signaleren en monitoren van al je clouds?

Kun je de keuzestress de baas blijven?

In deze blog zie je volgens Gartner met name twee sterke cloudproviders. Waarbij AWS nog de grootste is en Azure het snelst groeit. En wie moet je nu dan kiezen? Toegegeven ik ben gekleurd in dit antwoord. Microsoft was bijvoorbeeld de eerste cloudprovider die klaar was voor de Europese privacywet[4] en de wereldwijde standaard voor privacy ISO27018[5]. Vandaag de dag hebben alle drie de partijen dat geregeld. Amazon begreep al heel vroeg dat schaalbaarheid en aanwezig zijn op verschillende markten cruciaal is. AWS heeft veel functionaliteit op de plank liggen en Microsoft kondigt veel nieuwe functionaliteit aan. Dat kan je negatief uitleggen of dat Microsoft beter luistert naar de markt. In Europa zie je vooral dat voor Azure gekozen wordt en in Amerika is dat AWS. Daarmee lijken de Europese bedrijven Microsoft meer te vertrouwen. Een gemene deler voor alle drie is dat software ontwikkelaars belangrijke hoekstenen vormen.

Alle drie de platformen laten uiteindelijk een andere en best complexe prijsstructuur zien. Gelukkig zijn er de nodige professionals die je graag helpen door dat bos heen te lijden. Grosso modo lijken de prijzen overigens erg op elkaar. Wat dat er gaat vechten ze marktaandeel uit over de as van functionaliteit, beschikbaarheid en prijs. Zo zijn er ook partijen die helemaal geen last hebben van keuzestress, zij gebruiken voor de verschillende workloads alle drie de platformen. Dat noemen we de zogenaamde multi-cloud strategie. En dan een – laatste – belangrijke drijfveer voor een keuze, blijft toch ook gevoel.

Referenties

[1] Computerworld UK (2018). AWS vs Azure vs Google: What’s the best cloud platform for enterprise?
[2] Synergy Research Group (2018). Cloud Growth Rate Increased Again in Q1; Amazon…
[3] MSPoweruser (2017). Microsoft beats Amazon and Google to provide broad EU citizen privacy protection
[4] CSO (2015). Microsoft Azure is first major cloud provider to adopt ISO 27018 privacy standard