Categorieën
Persoonlijk

Intelligentie in techniek voor specifieke branches

In mijn vorige blog schreef ik over kunstmatige intelligentie. Deze vorm van intelligentie stelt machines en software in staat om zelfstandig problemen op te lossen. Dat technologie je kan helpen is niet nieuw meer. Zo lijkt er ook een nieuwe hype te ontstaan. De blockchain technologie zou voor digitale revolutie gaan zorgen. Is Nederland al klaar voor deze intelligente technologie? De meningen zijn verdeeld. Volgens PwC omarmen consumenten de technologie al volop. Aan de andere kant science fiction achtige tegenwerpingen. Niemand weet hoe ver de intelligentie van computers kan gaan. Wat gebeurt er als computers zichzelf gaan verbeteren? Kunnen ze dan ontsnappen aan menselijke controle? Zoals altijd de gave kant, er zijn mogelijkheden die veel kunnen bieden. In mijn blog stip ik een aantal aansprekende – vind ik –  toepassingen voor specifieke branches aan. Je ziet dat zowel kunstmatige intelligentie en robotisering overal kunnen zijn.

Intelligentie voor het boeren bedrijf

Het boeren bedrijf is populairder geworden door het televisieprogramma als “boer zoekt vrouw”. Dat we voor heel veel producten afhankelijk zijn van de boer is niet nieuw. Het boeren bedrijf is ook geregeld negatief in het nieuws. Aan de andere kant ligt het boeren bedrijf ook wel onder een Europees vergrootglas. Sommige milieueisen zijn tegenstrijdig en complex. Technologie zou kunnen helpen. Zo kunnen asperges door slimme technologie worden gestoken. Termen als duurzaam en kostenbesparing zijn ook hier alledaags, alleen hoe laat je die hand in hand gaan. Een nieuwe trend is bijvoorbeeld precisielandbouw.

Het verschil met de klassieke landbouw is dat er per veld bepaald wordt wat er moet gebeuren terwijl bij precisielandbouw dit per vierkante zou kunnen. Voor de akkerbouw bijvoorbeeld wil je met zo min mogelijk negatief effect voor het milieu toch maximale kwaliteit en resultaat bereiken. Hoe kan technologie hierbij helpen? In onderstaande conceptvideo een blik op de mogelijkheden.

Intelligentie voor het winkel bedrijf

De toekomst van de winkel is al langer aan het veranderen. Met de grote golf van faillissementen in ons geheugen gaan de winkeliers natuurlijk gewoon door. Alleen veranderd de winkelervaring van mensen en de behoefte. Zo gaan er nog steeds mensen de winkelstraten in om te kijken wat zij misschien nodig hebben of hoe iets er uitziet en werkt. Technologie zou kunnen helpen om zowel de digitale- als de traditionele winkelervaring op elkaar aan te laten sluiten zodat uiteindelijk een hogere conversie in de winkel wordt gerealiseerd. Hoewel de nieuwe privacywet ongetwijfeld iets vind van onderstaande conceptvideo zijn de kansen geweldig.

Zie onderstaande video, die manier van boodschappen doen lijkt mij ideaal. Op zich zou dit vandaag al mogelijk moeten zijn. Zo zie je ook in andere branches technologie die al serieus bijdraagt en voor je werkt. Wat ik nog wel ouderwets vind is dat de vakken vervolgens handmatig worden gevuld.

Slimme technologie voor de motorrijder

Verkeersveiligheid is een belangrijk thema. De snelheid in woonwijken moeten naar praktisch nihil en we zijn koning drempels maken. De auto industrie past ook steeds meer technologie toe. Een auto kan zelf een ongeluk voorkomen. Sommige auto’s kunnen volledig zelf rijden andere auto’s kunnen dat deels. Dit biedt ook veel gemak uiteraard, niet meer zelf afstand hoeven te houden of rijden in de file. Laat je auto dat maar doen. Een andere belangrijke weggebruiker is de motorrijder. Die is nog steeds kwetsbaar. Ondanks allerlei hulpmiddelen in de auto zoals lampjes in je spiegels als er iemand naast je rijdt of in de dode hoek zijn, is de motorrijder is nog steeds afhankelijk of de bestuurder van de auto hem of haar gezien heeft. Kortom de motorrijder anticipeert intensiever dan de gemiddelde autobestuurder. Deze slimme helm gaat de motorrijder helpen.

Slimme technologie voor magazijn

Langs de snelwegen zie je de grote magazijnen van de supermarkten en de grote webshops. Je ziet zelfs nog nieuwe magazijnen (de zogenaamde distributiecentra) gebouwd worden. Hoewel ik nog steeds niet begrijp waarom die partijen allemaal een eigen distributienetwerk in de lucht moeten houden. Zou samenwerken niet veel meer opleveren? We kunnen met technologie en robots straks zonder handjes pakketjes laden en lossen. Op dit moment zie je al dat dergelijke technologie in magazijnen toegepast wordt. Scannen van barcodes doen we natuurlijk al en semiautomatisch laden en lossen zijn ook voorbeelden van. Straks zie je wellicht onderstaande robots over de vele vierkante meters van een magazijn racen met jouw pakketje.

Technologie logisch voor succes in de bouwbranche?

bouwbedrijven, technologie, bouw, innovatie

Inmiddels zit de bouw weer in de lift. De afgelopen vier jaar laten deze bedrijven groeipercentages zien die structureel boven die van de Nederlandse economie liggen. Toch hebben we met zijn allen in de tijd van krimp niet aan genoeg innovaties gewerkt. Nu is de beperkende factor weer het vinden van de juiste mensen. Terwijl ik ook lees dat de branche eigenlijk 50% productiever wil worden met 20% minder kosten. Zou dit ambitieuze streven met technologie bereikt kunnen worden? En hoe wapen je je tegen een volgende crisis? Lees wat innovatie kan doen »