Categorieën
Persoonlijk

Technologie haalt het maximale uit je bedrijf

Vrijdag is het de Dag van de Ondernemer – een dag waarop wordt stilgestaan bij het maatschappelijk belang van mkb’ers. Voor Microsoft reden om eens te kijken naar de kansen die er liggen voor Nederlandse ondernemers op het gebied van technologie.

Motor van Nederlandse economie vertrouwt minder op technologie dan collega’s in andere Europese landen

MKB Nederland

Samen met Ipsos MORI voerde Microsoft recentelijk onderzoek uit onder Europese midden- en kleinbedrijven. Daarvoor ondervroegen ze 12.804 Europese mkb’ers, waarvan zo’n duizend uit Nederland. De belangrijkste conclusies? We gaan er vaak van uit dat we als land voorop lopen. Zeker als het gaat om technologie. Stil zitten is geen optie dus er liggen mooie kansen.

Kansen voor mkb

Als we kijken naar de toekomst zien Nederlandse mkb’ers het overigens rooskleurig in. Hier zijn acht op de tien (79 procent) positief over hun groeiverwachtingen, waar het Europese gemiddelde op slechts zes op de tien (59 procent) ligt. Dat is positief. Laten we ervoor zorgen dat we dat vasthouden en optimaal gebruik gaan maken van slimme oplossingen.

Uit hetzelfde onderzoek komen echter ook resultaten naar voren waaruit blijkt dat ondernemers uit andere Europese landen vaker de voordelen inzien van het gebruik van technologie. Zo gelooft slechts 52% van de ondernemers dat technologie helpt om tijd te besparen. Het Europese gemiddelde is 78%. Een groot probleem ligt ook bij adoptie hiervan ondernemers weten vaak niet hoe.

Technologie zorgt dat je tijd hebt voor belangrijke zaken

Verder komt uit het onderzoek naar voren dat ondernemers waarde hechten aan een goede balans tussen werk en privé. Zowel in Nederland (28 procent) als in de rest van Europa (32 procent) was deze balans een van de belangrijkste redenen om een eigen bedrijf te beginnen. Nederlandse mkb’ers staan bovendien het liefst bekend om de kwaliteit van hun producten (46 procent) en een goede service (63 procent).

Wat dat betreft liggen er voor Nederlandse ondernemers dus nog meer kansen, aangezien ze dankzij het gebruik daarvan juist tijd kunnen besparen op bijvoorbeeld administratieve zaken. En ze dus meer tijd overhouden voor hun corebusiness en privéleven.

Nederlandse ondernemers zouden dan ook al op korte termijn profijt kunnen boeken door het gebruik van technologie. Misschien nog wel belangrijker is echter de lange termijn. Door technologie te omarmen, kunnen Nederlandse mkb’ers voorkomen dat ze straks op een digitale achterstand komen te staan ten opzichte van hun Europese collega’s.