Categorieën
Persoonlijk

Migratie naar de cloud kan een uitdaging zijn

Migratie naar de cloud is maar lastig. Daarom is het beter om het maar zo te laten. Hoewel virtualisatie van servers is vandaag de dag heel normaal. Dat is niet altijd zo geweest. Vroegah installeerde we applicaties op fysieke servers. Toentertijd had je als bedrijf waarschijnlijk veel meer fysieke servers. De stroomrekening was toen ook hoger. Terwijl virtualisatie al vanaf 1960 werd toegepast, voor het eerst voor op een IBM-mainframe[1]. In 1999 kwam VMware met haar eerste versie. En in 2003 volgde Microsoft[2]. Vanaf het jaar 2000 ging het snel, de ontwikkelingen volgde elkaar razendsnel op en toen is virtualisatie echt normaal geworden. Veel bedrijven zijn gevolgd en fysieke servers naar virtuele servers gaan migreren. Waarschijnlijk heb je toen voor VMware vSphere gekozen. Toen een logische keus. Is dat nog steeds zo? Of zou je je servers naar een andere cloud moeten migreren?

Onderstaande illustratie geeft weer wat virtualisatie kan betekenen. Ik vergelijk virtualisatie altijd graag met een glas water. De inhoud van dat glas is de maximum. Meer kan er niet in, doe je dat toch overstroomt die. De kracht van virtualisatie is dat er dan automatisch meer glazen worden bijgeplaatst of minder naar mate je die ruimte niet meer nodig hebt. Je kan op een enkele fysieke server dus meerdere virtuele servers installeren. Daardoor kan je efficiënter met de capaciteit omgaan en krijg je betere mogelijkheden voor continuïteit tot je beschikking. Mocht een fysieke server kapotgaan hoef je daar – wanneer je virtualisatie toepast – geen last van te hebben. Met Kubernetes containers is hiervan een volgende generatie ontstaan.

migreren,vmware,azure,virtualisatie,migratie
Schematische weergave van virtualisatie op een fysieke server

Migratie naar de cloud

Een migratie naar de cloud kan een uitdaging zijn en ingewikkeld zijn. Met de komst van Kubernetes containers zijn virtuele servers mogelijk alweer op zijn retour. Het ultieme doel is om jouw resources zo eenvoudig en pijnloos mogelijk naar de andere kant te brengen. Het helpt dat er verschillende oplossingen beschikbaar zijn gesteld die je hierbij kunnen helpen. Je kan uiteraard altijd besluiten het te laten doen door partijen die hier ervaring in hebben. Zo is Azure SQL Database Managed Instance wereldwijd beschikbaar. Hiermee kunnen de SQL-databaseservers worden gemigreerd naar Azure.

Heb je nog systemen op Windows Server 2008 of SQL Server 2008 draaien? In januari 2020 eindigt de ondersteuning hierop. Microsoft bewijst graag dat de migratie naar Azure naadloos kan. Dus in plaats van investeren in Windows Server 2019 en nieuwe hardware migreer je deze machines naar Azure. In ruil krijg je daarvoor terug dat je nog drie jaar – met gratis beveiligingsupdates – door kunt draaien met de 2008 versies. Je kunt door slimme keuzes te maken je besparing nog verder optimaliseren. Hierdoor heb je drie jaar de tijd om een rustig migratie pad in te zetten.

Migreren van VMware naar Azure

De virtualisatietechnologie kwam vanaf 2000 echt in opkomst. Het slimmer gebruik maken van die fysieke server zorgde immers voor een aantoonbare besparing. Veel bedrijven maken daarom nog steeds gebruik van een traditionele VMware omgeving met gedeelde opslagcapaciteit. Los van het feit dat je deze traditionele omgeving waarschijnlijk iedere drie of vijf jaar vervangt (al dan niet in delen) heb je vaak ook in kennis geïnvesteerd.

Zeker in de afgelopen jaren is Hyper-V een serieuze tegenhanger van VMware geworden. Moet je nog voor VMware kiezen? Zeker wanneer je Microsoft Windows Servers gebruikt is dat een goede vraag. In de server-licentie heeft Microsoft namelijk Hyper-V geïntegreerd. Dus dan hoef je niet te betalen voor de virtualisatiesoftware. De Azure cloud die tegenwoordig jaar op jaar verdubbeld in omvang is gebouwd op Hyper-V. Overstappen naar Azure vanuit een VMware omgeving kan best een serieuze besparing opleveren en nachtrust geven.

recovery, strategie, nachtrust, cloud, ernstveen, migreer,migratie
Ideaal om virtuele VMware-machines naar Azure te migreren

Overstappen van het een naar het ander voelt misschien net als in een bekend kinderliedje als “van voor naar achter, van links naar rechts”. Toch is er bewezen technologie die je bestaande omgeving naar de andere kant kan brengen. Je hoeft niet opnieuw te beginnen waardoor je de investering in tijd van je bestaande omgeving niet weggooit. Een paar jaar geleden heb ik een klant mogen helpen bij deze migratie die een besparing van 65% in het eerste jaar realiseerde. Daar hadden we toen het geluk dat het VMware contract bijna afgelopen was.

Referenties

[1] Wikipedia (2016). Cambridge Scientific Center
[2] Wikipedia (2018). Timeline of virtualization development
[3] Microsoft (2018). A crazy amount of new Azure infrastructure announcements
[4] Microsoft (2018). What is a Managed Instance?
[5] Microsoft (2018). Azure Database Migration Service and tool updates – Ignite 2018
[6] Microsoft (2018). Announcing new offers and capabilities that make Azure the best place