Categorieën
Persoonlijk

Overvloed van aankondigingen op Ignite

Ook dit jaar kwam Microsoft met een overvloed van aankondigingen. Dit deed zij zoals gebruikelijk vanaf haar jaarlijkse techneuten evenement Ignite. Oftewel Microsoft is losgebarsten met gave nieuwe mogelijkheden. Dit jaar was het evenement in Orlando. Centraal stond ook dit jaar weer kunstmatige intelligentie en beveiliging. Dat was te verwachten om dat deze thema’s ook tijdens Inspire centraal stonden. Bundel je krachten – ook al ben je een concurrent van elkaar – is altijd beter. Dit erkende ook SAP, Adobe en Microsoft. Deze aankondiging werd vervolgens licht overschaduwd doordat ook Apple en Salesforce (lekker ook) kozen voor samenwerken. In deze eerste blog een aantal hoogtepunten.

Omdat het wiel al uitgevonden is

ignite, sap, adobe, microsoft, samenwerken, overvloed
vlnr: Shantanu Narayen, CEO Adobe; Satya Nadella, CEO Microsoft; en Bill McDermott, CEO SAP, bespreken het nieuwe Open Data Initiatief tijdens Ignite

We genereren met elkaar een overvloed aan data. Met verschillende business intelligence applicaties proberen we deze dan wel weer bij elkaar te brengen. Echter samenvoegen of eenvoudig uitwisselingen tussen verschillende platformen kan een enorme uitdating zijn. Het ultieme doel is dat we allemaal in de cloud met onze applicaties en data gaan werken. Belangrijk daarvoor is dat je die cloud kan vertrouwen. Daarom introduceren SAP, Adobe en Microsoft een samenwerking. Deze drie cloud reuzen hebben als doel klantgegevens samen te brengen in één pakket, dat dan weer op Azure beschikbaar komt.

Overvloed aan nieuwe hulpmiddelen voor vergaderingen

Vergaderingen aan overvloed. We praten met elkaar over de meest uiteenlopende onderwerpen. Ook het video-vergaderen wint aan populariteit. Je kunt namelijk overal een vergadering bijwonen. Denk bijvoorbeeld als je thuis aan de keukentafel zit, of ergens in een wegrestaurant. Het kan soms best irritant zijn dat de achtergrond je gesprek kan afleiden. Denk aan je persoonlijke spullen of er loopt iemand door het beeld heen.

We zijn dit vaak gaan oplossen door speciale videoruimtes in te richten of bewust tegen een witte muur gaan zitten. Met de nieuwe update kan je de achtergrond wegpoetsen. Dankzij kunstmatige intelligentie is Microsoft Teams in staat alleen jou in beeld te laten.

igntie, ai, teams, blur
Vervaag je achtergrond tijdens vergaderingen.

Je hebt een vergadering gemist. En wat was er ook alweer gezegd? Nu los je dit waarschijnlijk op door het een collega te vragen of de notulen – als die er zijn – te lezen. Toch krijg je hiermee niet een natuurgetrouw beeld. Met opnemen kun je – dankzij Microsoft Stream – op elk gewenst moment de opgenomen audio, video en inhoud terugkijken. Soort Vergaderen On Demand. Hierdoor blijf je verbonden en betrokken.

Kunstmatige intelligentie gaat Excel verrijken

Dat kunstmatige intelligentie een grote rol gaat spelen in onze toekomst lijkt een zekerheid. En de toepassingen worden ook steeds duidelijker. Tot nu zagen we namelijk relatief grote voorbeelden. Een daarvan is een slechtziende man die dankzij deze technologie weer onderdeel kan zijn van de maatschappij. En slimme technologie voor bijvoorbeeld de winkelier. Vergeet ook die vuilniswagen niet,  die zelf het afval kan ophalen. Nu gaat deze techniek naast in Teams, ook een rol spelen in Excel. Zie hoe kunstmatige intelligentie en Excel elkaar hebben ontmoet.

In oktober komt Windows Server 2019!

ignite, windows server 2019, azure
Dashboard voor Azure Backup in Windows Server 2019

Er komt een nieuwe versie aan. Windows Server 2019! Dit besturingssysteem voor de server is echt gebouwd voor de cloud, met hybride mogelijkheden. Ondersteuning van Linux-containers en nog veel meer geweldige functies. Zeker ook hier nog meer over, want de mogelijkheden zijn enorm[6].

Een overvloed aan wachtwoorden is onhandig

ignite, wachtwoorden, mfa, passwordless

Al die wachtwoorden die je tegenwoordig moet onthouden is bijna niet meer te doen. Gemiddeld moeten we 191 wachtwoorden kennen. En dan is het handig als dat ook veilige wachtwoorden zijn en dat je voor iedere dienst een ander gebruikt. Al met al een vreselijke klus. Bij veel bedrijven moet je dan je wachtwoord ook nog geregeld per jaar wijzigen.

Mega irritant. Naadloos inloggen op alle applicaties is ideaal. Microsoft heeft aangekondigd dat als je de Authenticator-app voor iOS en Android gebruikt, dat je deze kunt gebruiken om in te loggen op bedrijfstoepassingen. Kortom weg wachtwoorden.

Windows 10 in de cloud uitvoeren

ignite, windows virtual desktop, wvd, rds, overvloed

Je kunt vanaf nu je Windows 10-desktop virtueel in Azure onderbregen en daarmee betalen naar gebruik. Naarmate gebruikers mobieler worden en niet noodzakelijkerwijs altijd vanaf dezelfde desktop of laptop werken, stelt deze gevirtualiseerde oplossing bedrijven in staat om een volledige Windows 10-desktop in de cloud aan te bieden, met alle (Office-) apps die ze kennen, zonder de kosten van een fysieke machine.

Microsoft lanceert Azure Digital Twins

Met Azure Digital Twins kan je zogenaamde IoT-implementaties in de cloud modelleren en optimaal schalen. IoT zie je in steeds meer zaken terug – waaronder thuis. Veel bedrijven bouwden al hun eigen versie van Digital Twins op Azure. Alleen die waren vaak niet schaalbaar buiten het eigen land. Nu biedt Microsoft deze functionaliteit als het ware als een kant-en-klare stekker aan. Dit kan voor veel bedrijven een geweldige kans bieden. Op deze manier kunnen ze de IoT diensten standaardiseren, en daarmee ook de andere IoT functionaliteit van Azure gebruiken.

Met SQL Server 2019 komen er nieuwe clouddatabasekenmerken

Microsoft heeft SQL Server 2019 in Orlando geïntroduceerd. Deze nieuwe versie zal een belangrijke rol spelen bij de nieuwe clouddatabase. Het zal het ook gemakkelijker maken voor gebruikers van de Azure SQL cloud-database, om hun behoeften automatisch te schalen naarmate hun applicaties groeien of veranderen. Hiermee verstevigt Microsoft haar positie ten opzichte van Amazon en Oracle.

En een overvloed aan andere aankondigingen

En dan nog meer nieuwe functies. Nu specifiek voor Microsoft Azure. Zo komen er nieuwe functies en hulpmiddelen. Eerdere preview versies worden nu wereldwijd beschikbaar. En natuurlijk weer nieuwe previews. Er komen nieuwe snelle virtuele machines tot extreem veel rekenkracht beschikbaar. De Azure Firewall is nu overal en in ieder abonnementsprogramma beschikbaar. En er komen hele snelle en grote disken aan. Aan de kant van beheer en beveiliging zijn ook de nodige aanvullingen. Aankomende maand ga ik hier zeker meer over schrijven[5].

Referenties

[1] GeekWire (2018). Microsoft teams up with Adobe and SAP on Open Data Initiative
[2] SAP/Adobe/Microsoft (2018). Open Data Initiative
[3] Microsoft (2018). What’s new in Teams – Ignite Edition
[4] Microsoft (2018). Bringing AI to Excel—4 new features announced today at Ignite
[5] Microsoft (2018). A crazy amount of new Azure infrastructure announcements
[6] Microsoft (2018). Windows Server 2019 – Announcing general availability in October!
[7] Bloomberg (2018). Why Apple and Salesforce Are Joining Forces
[8] LastPass (2017). Reveals 8 Truths about Passwords in the New Password Exposé
[9] GeekWire (2018). Microsoft updates its database story with SQL Server 2019