Categorieën
Persoonlijk

Overzicht terugkrijgen door hulp van technologie

Heb jij ook het gevoel dat je het overzicht kwijt bent in alle informatie die dagelijks op je afkomt? Hulp is onderweg, je bent namelijk niet de enige. Een paar jaar geleden was het nog redelijk overzichtelijk, er kwam weliswaar veel e-mail binnen waar je je doorheen moest worstelen, maar met behulp van een paar tips of een training was dat wel te overzien. Hoe kan technologie je hierbij helpen?

Komst van nieuwe technologie

Tegenwoordig zijn er veel meer tools bijgekomen, zoals chats, video vergaderen, digitale notitieblok en natuurlijk social media en laten we WhatsApp niet vergeten. Bovendien is er een wildgroei aan documenten. Vroeger werd je nog enigszins beperkt door de grootte van je harde schijf, maar met de vrijwel onuitputtelijke opslagcapaciteit van moderne harde schijven en de cloud, kun je bewaren wat je wilt. Wij mensen hebben iets tegen weggooien, onder het motto ‘altijd handig voor later’ bewaren we wat we kunnen. Waarschijnlijk ligt er op jouw zolder ook nog een partij studieboeken die ooit handig leken, maar die nu alleen maar in de weg liggen.

Ondanks deze overload aan informatie en documenten word je nog steeds in staat geacht om de juiste beslissingen te nemen. De uitdaging is dan ook om orde in de chaos te scheppen. Machine Learning of Kunstmatige Intelligentie (AI) kan je daarbij helpen. Hier is op zich niets nieuws aan en de grote doorbraak van AI moet nog komen, maar dankzij de enorme rekenkracht uit de cloud is AI een flinke stap dichterbij. Jij kunt het nu al toepassen om beter geïnformeerd te zijn over waar je mee bezig bent en om je productiviteit te verbeteren. Twee handige oplossingen hiervoor zijn Office Delve en MyAnalytics. Je vindt Delve in Microsoft 365.

Delve geeft overzicht

overzicht,delve,technologie

Delve is het Engelse woord voor graven en dat is precies wat de software doet. Het graaft op een intelligente manier in jouw bestanden. Hierdoor weet Delve bijvoorbeeld met welke collega’s je samenwerkt aan documenten, maar ook welke onderwerpen je interessant vindt. Een soort superzoekmachine die de resultaten dynamisch aanpast en deze overzichtelijk presenteert op een duidelijke website. Het overzicht komt naar je toe!

Bekijk Delve hier in actie:​

Creëer betere werkgewoonten met Microsoft MyAnalytics​

​Het zal je vast niet ontgaan zijn dat je nu elke week een e-mail krijgt van MyAnalytics. Tegenwoordig is dit een eigen tegel in de Office 365 Launcher. Heb je je eigen MyAnalytics al eens bekeken? Voor iedereen is die persoonlijk en kan best confronterend zijn. Zo zie je hoeveel procent van je e-mailberichten is gelezen en wat de gemiddelde reactietijd is. Ook zie je hoe snel je zelf bent in antwoorden en wellicht kom je erachter waar je tijd blijft. ​Microsoft wil met MyAnalytics (voorheen Delve Analytics) laten zien waar je je tijd aan besteedt zodat je je werktijd slimmer kunt indelen en plannen, en je productiviteitsdoelstellingen kunt halen. Dankzij het persoonlijke dashboard​ kun je gemakkelijk zien hoeveel tijd je besteedt aan dagelijkse werkzaamheden zoals vergaderingen en e-mail. Het laat ook zien hoeveel ononderbroken uren je gefocust op belangrijke taken doorbrengt, en hoeveel tijd je buiten kantooruren werkt.

Iedereen is anders, kortom pas de MyAnalytics aan met persoonlijke doelen om prioriteiten binnen je persoonlijke productiviteitsuitdagingen en probeer zo echt impact te maken. Kijk ook eens terug en kijk of je verbeteringen ziet.

Onderstaand een impressie van MyAnalytics: