Categorieën
Persoonlijk

Recovery strategie geeft nog meer nachtrust

Dat het hebben van een backup handig is, en een belangrijke eerste stap in continuïteit weet je waarschijnlijk wel. Het is niet onverstandig om na te denken over een recovery strategie als er nog niks aan de hand is. Een kleine fout kan grote problemen veroorzaken. Is het erg als je primaire omgeving een paar dagen niet beschikbaar is? Zoja; investeer dan in een oplossing hiervoor. Naar een cloud migreren is overigens niet automatisch een recovery strategie. Een uitwijk scenario hebben over meerdere clouds is aanbevolen. Beveilig je cloud tegen dataverlies en ongewenste bezoekers van buiten. Uit een ouder onderzoek van Global Data Protection Index blijkt dat verliezen van data bedrijven zo’n 517.000 euro per jaar kost[1]. Ik verwacht dat de kosten alleen maar zijn toegenomen vanwege de enorme digitalisering sindsdien. Daarom drie fundamentele scenario’s die je zou moeten toepassen.

Recovery strategie is van fundamenteel belang

Wanneer je lokale omgeving (of de omgeving in een ander datacenter) uitvalt om welke reden dan ook ben je vast niet erg blij. Er zijn oplossingen voor te bedenken dat er automatisch een nieuwe omgeving opstart in de cloud. Uiteraard moet dit worden ingericht en zijn er echt wel enkele eisen waaraan voldaan moet worden. Als je dit vooraf (laat) regelen ondervinden de gebruikers – en dus je klanten – geen hinder. Dan heb je ook geen stress over de hardware die het niet meer doet. En dit slaapt ongetwijfeld een stuk prettiger. Wanneer je omgeving in de cloud is opgestart kan je daarna kiezen. Vervang je de hardware en ga je weer terug naar een lokale omgeving? Of beschouw je dat dan als een mooi moment om in de cloud te blijven.

Onderstaande replicatie scenario’s zijn mogelijk van toepassing op je lokale omgeving.

Virtuele Hyper-V-machines repliceren

recovery, strategie, nachtrust, cloud, ernstveen

Gebruik je in je nu al Hyper-V-machines? Dan kun je naar een secundair datacenter of naar Azure repliceren.

Virtuele VMware-machines repliceren

recovery, strategie, nachtrust, cloud, ernstveen

Je kunt ook virtuele VMware-machines repliceren naar een secundair datacenter met VMware of naar Azure dankzij InMage Scout – een technologie die Microsoft heeft gekocht.

Fysieke Windows- en Linux-servers repliceren

recovery, strategie, nachtrust, cloud, ernstveen

Je kunt ook fysieke servers repliceren naar een secundair datacenter of naar Azure.

Recovery as a Service

Het is een trend om te diensten te consumeren en minder zelf te investeren in hardware. Microsoft kan met Azure Backup en Azure Site Recovery (ASR) relevant bijdragen aan bedrijfscontinuïteit en herstel na noodgevallen. Beide hebben ze functies waarmee je ervoor kunt zorgen dat applicaties beschikbaar blijven als er storingen optreden. Hiermee krijg je recovery beschikbaar als een dienst. Je kunt dan uitwijken naar de vertrouwde cloud of naar meerdere cloud-regio’s. Belangrijk om te bepalen hoeveel tijd je niet beschikbaar wilt zijn en hoeveel data je acceptabel vindt om te verliezen. We noemen die herstelpunt je RPO[2] de tijd dat je niet beschikbaar bent noemen we je RTO[3]. Kortom beleid vormen op dit onderwerp is een belangrijk onderdeel van je plannen. Dankzij deze technologie kan je grip houden op je data en je cloud. Een fijne gedachte.

In onderstaande video een duidelijke introductie van Microsoft ASR, een mooie aanvulling op een recovery strategie. Immers je hoeft nu geen dubbele hardware meer te hebben. Natuurlijk zijn er wel maandelijkse kosten verbonden aan een recovery as a servicemodel, alleen zolang je geen gebruik maakt van de uitwijk zijn die substantieel minder. Eigenlijk een aanvulling op andere verzekeringspremies.

Referenties

[1] Computable (2016). Dataverlies kost gemiddeld 517.000 euro per jaar
[2] Wikipedia (2018). Recovery point objective
[3] Wikipedia (2018). Recovery time objective
[4] Forrester (2018). Forrester Urges Organizations to Use Cloud-To-Cloud Backup For SaaS Data Protection