smart contract, blockchain, digitale revolutie

Smart contract straks de nieuwe digitale revolutie

Het woord “smart” gebruiken we graag. Zo kennen we de smartphone, smartwatch, smart home en het smart office. Ohja en we moeten natuurlijk ook nog smart werken. Volgens een recent artikel in AD zou deze vorm van werken voor tunnelvisie zorgen. Of de mogelijk nieuwe digitale revolutie het zelfde effect heeft is nog onbekend. Echter het smart contract kan eraan komen. Hiervoor lijkt de blockchain-technologie bij uitstek geschikt. De maand juli is blockchain-maand op mijn blog. In de eerste blog van deze reeks heb ik beschreven wat blockchain is.

Forbes schrijft over hoe een toonaangevend cyberbeveiligingsbedrijf gebruik maakt van Blockchain-technologie om dataproblemen te voorkomen

Blockchain een digitale revolutie voor ieder bedrijf

De blockchain-technologie lijkt op het eerste gezicht iets voor het bankwezen te zijn. Echter niets is minder waar. Elke sector of bedrijf die gegevens registreert en een overzicht van transacties nodig heeft kan profiteren van deze technologie. En een van de gave kanten van de GDPR is dat je al je gegevens in kaart hebt gebracht. Dus met blockchain kan je een digitale revolutie veroorzaken in jouw bedrijf. Zo kan je verder gaan met automatiseren. Ook nog eens ideaal omdat je binnen deze privacywetgeving continu moet toetsen of je nog voldoet aan de wet.

Zo zou een mooie innovatie voor de werving- en selectiebranche (en de afdeling HR) kunnen zijn om een zogenaamde blockchain CV te ontwikkelen. Hierdoor kan je het selectieproces verder stroomlijnen en gaan automatiseren. Kwalificaties en relevante werkervaring kan dan eenvoudig worden geverifieerd en zo is de juiste kandidaat eerder gevonden. Valt de kandidaat af, dan vernietig je automatisch de gegevens.

Het beroep notaris zou nogal eens kunnen veranderen. Waar de notaris al een akte-passeer-fabriek is geworden zouden we straks eigendommen gedigitaliseerd kunnen overdragen. Het schijnt dat volgend jaar dit juridisch gezien zou mogen. Dan kunnen we met zogenaamde gedistribueerde grootboeken eigendomsakten of eigendomsrechten gaan overdragen. Mooi moment voor de blockchain-notaris?

Smart contract en blockchain

Het smart contract ook wel “slimme contracten” is een andere toepassing mogelijk gemaakt door blockchain. Het idee is dat contracten automatisch worden uitgevoerd wanneer aan de voorwaarden wordt voldaan. De baan van de gemiddelde contract manager kan dan nog wel eens veranderen. Bijvoorbeeld als er een betaling is gedaan mag de levering worden verzonden kan een afspraak zijn. Of denk aan bonus fees bij behalen van doelstellingen of boetes bij overschrijding van afgesproken waarden. Als we dan ook gamificatie inzetten voor het beoordelingsgesprek krijgen we een mooi overzicht.

Blockchain maak het smart contract mogelijk vanwege hun consensusgerichte karakter. Zodra aan de overeengekomen voorwaarden is voldaan, is het contract “vol”. Dit kan betekenen dat je bonussen moet betalen of dat je een bestelling moet verzenden.

Verzekeraar AIG heeft een smart contract voor haar ketenpartners met blockchain ingericht om zo grip te kunnen houden op complexe verzekeringspolissen die internationale samenwerking vereisen.

Volgende week blog nummer 3 over klinkende munten voor het bankwezen in blockchain-maand.

Delen mag 🙂

Lees ook