Categorieën
Persoonlijk

Tips om je voor te bereiden op cybercriminaliteit

Begin bij je zelf. Dat is in heel veel situaties toe te passen. Dat geldt ook bij het voorkomen van datalekken, ransomware en andere vormen van cybercriminaliteit. Ik geloof in gebruikersadoptie en de kansen die dit biedt. Daarom een blog met tips hoe je gebruikers kan betrekken bij het thema cybercriminaliteit. Want in 90% van de gevallen wordt een datalek door een menselijke fout veroorzaakt. Zo stond de maand oktober in het teken van de Europese Cybersecurity Maand[4]. Het is dit jaar de derde keer dat de cybersecuritymaand wordt gehouden in Europa. Altijd leuk is een spelletje. ENISA biedt deze aan over twee onderwerpen: Privacy of Algemene Beveiligingskennis, en op twee niveaus: beginner of gevorderd. Bij ieder antwoord krijg je een uitgebreide toelichting waarom iets wel of niet correct is en wat de beste oplossing is in de beschreven situatie. Ook de toepassing van gamificatie werkt op dit onderwerp, namelijk klik hier voor de quiz (Engelstalig).

Vermijdt het gebruik van openbare WiFi-netwerken

Makkelijk he even met je telefoon of laptop even een publiek WiFi-netwerk gebruiken. In de meeste gevallen denken we niet na over mogelijke gevaren. De meeste aanbieders van openbare WiFi-netwerken doen dit overigens ook met de beste bedoelingen. Denk aan een restaurant, café of hotel. Toch moet je goed bedenken of je zo’n openbaar WiFi-netwerk moet gebruiken. Het is zo eenvoudig om als kwaadwillende misbruik te maken van dat netwerk – met alle gevolgen van dien. In bovenstaande video kan je dat zien. Een van de tips is dat je openare WiFi-netwerken beter kunt vermijden.

Betrek je gebruikers bij veiligheid en geef tips

tips,allemaal veilig,wapen je tegen cybercriminaliteit,betrek je gebruikers,logisch nadenken
Campagne “Allemaal, veilig digitaal”

Op Alert Online lees je tips en materiaal hoe je je gebruikers kan betrekken bij dit lastige onderwerp. Alert Online is een campagne van overheid, bedrijfsleven en wetenschap met als doel Nederland bewuster en veiliger online te laten zijn. Cybersecurity is een verantwoordelijkheid van ons allemaal. Samen voor een veilig digitaal Nederland. Zo kan je op deze website verschillende posters downloaden waarmee je gebruikers bewust maakt van verschillende situaties.

Wat ook leuk is om placemats voor in je bedrijfskantine te maken. Er staan drie verschillende varianten op de Alert Online-website met verschillende tips en voorbeeldsituaties. Iedereen leest de placemats, al is het maar grappend. Je zou de drie verschillende varianten kunnen rouleren. Overigens is het materiaal ook in het Engels beschikbaar.

Ik vind dit een leuke manier om gebruikers te betrekken bij een onderwerp. Je kunt intern een nieuwsbrief sturen, dit aanvullen met videomateriaal en posters en placemats.

Enkele tips, doe de risicoscan

Op Alert Online staan ook enkele zakelijke tips. Wellicht enorm voor de handliggend, daarom niet onbelangrijk:

  1. Maak backups. En doe dit regelmatig. Bewaar de backup op een veilige plek. Zo beperk je de schade als bijvoorbeeld door ransomware je bedrijfsdata gegijzeld wordt.
  2. Draai updates direct. Van al je software en op alle apparaten die je werknemers voor het werk gebruiken. Zo voorkom je dat virussen gebruikmaken van kwetsbaarheden in oude versies van programma’s. Het helpt om hiervoor automatisch updaten in te stellen.
  3. Klik niet zomaar op bijlagen of links in e-mails. Leer jezelf en ook je medewerkers valse e-mails te herkennen. Daarmee proberen criminelen zakelijke informatie te ontfutselen of malware op je computer en bedrijfsnetwerk te installeren.
  4. Gebruik niet zomaar openbare wifi-netwerken. Hoe handig ook, openbare wifi is niet veilig. Laat je werknemers onderweg alleen 4G gebruiken of verbinding maken via een beveiligde VPN-verbinding.
  5. Maak afspraken en train je medewerkers. Zorg dat zij weten wat zij moeten doen en hoe zij dat moeten doen om internetcriminaliteit te voorkomen.

Je kunt op deze website de Cyber Risico Scan doen.

Bescherm je eigen identiteit

We worden vaker gehackt en digitaal in de gaten gehouden door onze exen. Er zijn zelfs TV-programma’s die je gaan helpen om die ene foto van het net te halen en zo meer. Het aantal slachtoffers blijft groeien. Daarom roepen Facebook, Google en Microsoft ons op op om je wachtwoord te veranderen zodra je relatie stukloopt. Bescherm je eigen digitale identiteit. Immers als je je bankpas kwijt raakt ga je ook een nieuwe aanvragen en de oude blokkeren. Bescherm je zelf en voorkom zo dat je slachtoffer wordt van kwaadwillige exen en natuurlijk de hacker die geld verdiend aan jouw identiteit.

Referenties

[1] MKB Nederland (2018). Veiligheidstips tijdens De Week van de Veiligheid
[2] Alert Online (2018). Allemaal Veilig Online
[3] ENISA (2018). European Cyber Security Month
[3] RTL Nieuws (2018). Oproep techbedrijven: verander je wachtwoord als je relatie stukloopt