Categorieën
Persoonlijk

Malware met een rake rechtse uit het veld slaan

Zit de schrik nog in de benen na de grote uitbraak van ransomware WannaCry en Petya/NotPetya? Dat kan ik mij goed voorstellen. Is dit het begin van een wereldwijde plaag van ransomware? Wat komt er hierna? Ik geef graag negen tips om je te wapenen tegen aanvallen van cryptoware en andere malware. Hopelijk heb je daarna weer een fijne nachtrust.

1. Malware is gek op lekken

Malware zijn gek op lekken in een Windows-systeem of andere software. En net daarin springen kan ervoor zorgen dat je systeem platligt. Zorg er daarom voor dat Windows-servers, internetbrowsers en andere applicaties altijd bijgewerkt blijven met de nieuwste updates en security patches. Wacht ook niet te lang met het updaten, aangezien updates vaak beveiligingsverbeteringen bevatten. Houd ook je software up-to-date. Dat maakt de systemen een stuk minder vatbaar.

2. Schitteren door aanwezigheid

Internet Web Protectie is een verzameling extra beveiligingsmaatregelen binnen de instellingen van internetbrowsers. En als deze al aanwezig zijn, waarom deze dan niet optimaal inzetten? Dit zijn:

  • Browsing protection: beschermt tegen schadelijke websites en browser-aanvallen.
  • Web Content Control: verbetert de beveiliging en productiviteit door toegang tot websites te controleren gebaseerd op bepaalde categorieën.
  • Web Traffic Scanning: beschermt tegen virussen in http-verkeer.
  • De mogelijkheid om inhoud en scripts te blokkeren binnen web sessies.
  • De mogelijkheid om het gebruik van browser plug-ins te beperken waar dat kan.

3. Analyseren kun je leren

Antivirusprogramma’s zijn al lang niet meer voldoende om malware tegen te houden en lopen vaak achter de feiten aan. Betere beveiligingssoftware, die gebruik maakt van proces-analyzer-technieken, monitort de processen op alle apparaten en netwerken continu dankzij gedragsanalyse. Wanneer er verdachte activiteiten plaatsvinden wordt het proces meteen afgebroken. Zo wordt versleuteling van bestanden een halt toegeroepen.

4. Back it up and do it again

Zorg voor een goede en gedegen backup van data en servers. Laat het daar niet bij maar zorg ook dat er een goede herstelprocedure aanwezig is om besmette werkstations snel weer werkend te krijgen na een aanval. Test ook of de back-ups goed gelukt zijn en doe daarbij geen aannames.

5. Van het kastje naar de muur

Door letterlijk een muur op te trekken met een firewall op al servers en werkstations wordt de verspreiding van malware beter tegengegaan. Nieuwe malware gaan op zoek naar poorten om zichzelf te verspreiden. Laat alleen inkomend verkeer toe op de hoogstnoodzakelijke poorten die nodig zijn om goed te kunnen werken.

6. Pak het (aan) bij de bron

Wanneer je software aan wilt schaffen zijn er vaak veel websites van derden die van alles aanbieden. Het is niet duidelijk wat er in de tussentijd mee gebeurd is of uit welke bron zij het gehaald hebben. Download software daarom altijd bij de bron.

7. Gratis? Wellicht ook gratis toevoeging

Wanneer je een programma uit wilt proberen download men vaak een gratis versie of proefversie. Deze software kan allerlei toevoegingen bevatten die het betaalbaar houden, zoals extra programma’s of toolbars. Let erop dat je  deze niet mee installeert.

8. Niet door schade en schande wijs worden

Gebruik het gezond verstand en stimuleer dit ook bij je collega’s. Open niet zomaar berichten, bijlagen of links van onbekende afzenders in je e-mail. Zorg dat alle gebruikers binnen je organisatie zich bewust zijn van de gevaren en dat zij pionieren in de kennis over digitale (informatie)veiligheid. Hier zijn ook awarenesstrainingen voor.

9. Neem afscheid van het oude

Het is niet alleen goed om te updaten met het nieuwste, maar ook om bewust het oude weg te doen. En daarmee bedoelen we netwerken die niet meer draaien, opslag waar niets meer mee gebeurt, apparaten die verstoffen, rondslingerende USB-sticks of software die te veel verouderd is. Als deze toch nog op één of andere manier aan je bedrijfssysteem gekoppeld zijn, kan dit een ingang vormen voor malware. Een schoon bedrijfsnetwerk zorgt ook voor overzicht. Bovendien worden oude computers niet meer standaard ondersteund met veiligheidsupdates.