Categorie├źn
Persoonlijk

Trends 2018; beter samenwerken en idealen

Het jaar 2018 staat voor de deur met weer nieuwe trends. Daarmee komt Adjiedj Bakas met zijn beroemde vooruitzichten[1]. Persoonlijk vind ik dit inspirerend en soms confronterend. Volgens de Chinese astrologie is 2018 een Jaar van de Hond, een dier dat staat voor oprechtheid en loyaliteit.

Honden zijn uitstekend gezelschap, totdat iets ze niet zint. Dan kunnen ze defensief en veeleisend worden. Deze karaktertrek zorgt echter ook voor de waakzaamheid die nu broodnodig is bij het verdedigen van idealen als vrijheid en tolerantie. Wanneer een hond zomaar een Chinees huis komt binnenwandelen, dan wordt dat gezien als een gunstig teken. Deze trouwe viervoeter brengt ons in 2018 waarschijnlijk geen revolutionaire veranderingen, maar hij werkt gestadig door aan de goede zaak.

Een Jaar van de Hond is een jaar waarin idealen richtinggevend zijn en beter samenwerken ons vooruithelpt. Dat zorgt niet alleen voor meer harmonie, maar ook voor extra inkomsten, want onze economie ondervindt veel schade door individuen of organisaties die elkaar tegenwerken. In de gezondheidszorg maken bottom-up bewegingen van zorgverleners en pati├źnten dat de mens weer meer centraal komt te staan. Reguliere en complementaire geneeswijzen zullen elkaar ook steeds meer gaan aanvullen.

Uiteindelijk is iedereen hierbij gebaat, want het aanbod in de zorg wordt zo groter en de kosten worden door de grotere focus op preventie naar beneden gebracht. De ontwikkeling van nieuwe technologie staat evenmin stil in 2018. De blockchain-technologie zal belangrijke nieuwe toepassingen krijgen, evenals kunstmatige intelligentie, en digitale beveiliging wordt belangrijker dan ooit. Verder is het het jaar waarin de nieuwe privacywet een feit zal worden. Daarnaast krijgen we te maken met energiewetten en cybersecurity-wetten. Kortom trends genoeg.

Verder zal (om)scholing een belangrijk thema worden in 2018, want er is weer genoeg werk, maar er zijn niet genoeg mensen met de juiste kwalificaties.

Mooie trends in 2018 gewenst

Maak er een mooie jaarwisseling van!