Categorieën
Persoonlijk

Zorg verlenen kan slimmer dankzij technologie

Onze zorg zou failliet zijn, schrijven de media na de uitgesproken faillissementen in oktober 2018 van een aantal ziekenhuizen. Deze ziekenhuizen hadden bezettingsproblemen en duur personeel. En natuurlijk heel veel andere oorzaken. Maar stel dat je als huisarts je patiënten die op afspraak komen automatisch een melding kunt versturen dat de wachttijd iets oploopt. Zo hoeven ze dus niet voor niets van huis vertrekken. Of dat je van een patiënt kunt bijhouden hoe hoog zijn bloeddruk is, zonder dat hij daarvoor langs hoeft te komen op consult. Het zijn maar een paar voorbeelden van hoe technologie kan bijdragen aan een betere zorg. Nu moeten alleen onze zorg professionals de voordelen er nog van inzien. En onze huidige eisen aan privacy houden dan wellicht geen stand.

Microsoft voerde samen met Ipsos MORI een onderzoek uit onder 12.804 Europese organisaties[1]. In dat onderzoek zaten duizend Nederlandse organisaties. Een opvallend resultaat, kwam uit dit onderzoek naar voren. Er dreigt een digitale achterstand. Want hoewel veel mensen denken dat Nederland vooroploopt op het gebied van technologie, blijkt dat Nederlandse organisaties, waaronder zorg bedrijven, juist terughoudender zijn in het gebruik van technologie dan hun Europese collega’s.

Absoluut jammer! Want uit het onderzoek komt ook naar voren dat mkb’ers en organisaties graag bekend staan om de kwaliteit van hun producten. Het serviceniveau naar de klanten staat centraal. Laat technologie daar nou juist een relevante bijdrage aan kan leveren. Vooral in de zorg. De vergrijzing zorgt voor meer vraag terwijl de budgetten minder worden. Dit uit zich in personeelstekort en in combinatie met de regelgeving loopt de werkdruk op. De ideale ingrediënten om met technologie slim in te gaan zetten. Met als ultiem doel meer tijd voor patiënten en betere zorg verlenen.

Verbeter de zorg en dienstverlening aan patiënten

Vanwege de enorme wachtrijen schrijven veel ouderen zich in bij meerdere verzorgingstehuizen. Vooral omdat men geen idee heeft hoe hoog ze op de wachtlijst staan. Waarom slaat deze doelgroep op dit gebied de handen niet in elkaar. Maak een systeem – gekoppeld aan je DigiD – waar je je kan inschrijven. Maak inzichtelijk hoe lang de wachttijd is en geef tussendoor automatische updates. Wanneer deze oudere een huis gevonden heeft verdwijnt de aanmelding automatisch bij de andere verzorgingshuizen. Daarmee krijgen we een realistisch beeld van de wachtlijst en weten de cliënten waar ze aan toe zijn.

Volgens Harvard Business zijn er een aantal toepassingen te bedenken die straks volledig overgenomen zijn door kunstmatige intelligentie.

Kwaliteit van de zorg

Uit een enquête van de beroepsvereniging V&VN onder haar 17.000 leden blijkt dat 48% veel tijd kwijt is aan administratieve taken. Hierdoor blijft er minder tijd over voor de zorg. Ik geloof dat technologie daarom de zorg zelf kan verbeteren. Als we nou bepaalde administratieve taken automatiseren blijft er tijd over. Persoonlijk vind ik het onbegrijpelijk dat de zorg elk jaar duurder wordt en we met dezelfde problemen kampen. Zolang we niks veranderen blijft het zo doorgaan. Een huisarts die een patiënt behandelt voor hoge bloeddruk zou die de bloeddruk met draagbare technologie in direct kunnen inzien. Moet er ingegrepen worden ben je op tijd.

Effectiever samenwerken

Volgens mij kunnen we allemaal wel wat bedenken. Als de branche nou begint met samenwerken over niet traditionele assen maak je al veel mogelijk. Het centrale EPD kwam misschien te vroeg. Een systeem waar alle partijen (net als het kentekenregister en het Basisregistratie Personen) op een juiste manier informatie uit kunnen halen is zeer waardevol.

Tenslotte wens ik je gezellige kerstdagen!

Referenties

[1] MKB Nederland (2017). MKB positief over toekomst, maar kan technologie nog beter benutten
[2] Harvard Business Review (2018). 10 Promising AI Applications in Health Care